fbpx

Esther Verhaalt – deel 2

Esther Verhaalt – deel 2

In dit tweede deel vertelt Esther graag meer over haar nieuwe samenwerking met Hamley Books.

En zo komen we dan ook op hoe een Nederlandse kaaskop terechtkomt bij een jonge, vrij nieuwe, Vlaamse uitgeverij, en niet opnieuw een boek uitgeeft bij De Crime Compagnie.
De Perfecte Moeder is niet de ‘klassieke vrouwenthriller’ waar De Crime Compagnie zo goed in is. Het boek kan je beter bestempelen als een mooi, spannend en ontroerend boek voor een breed publiek, zonder dat echte thrillereffect dat past bij het fonds van De Crime Compagnie. Ik besefte dan ook dat ik een keuze moest maken en besloot op zoek te gaan naar een uitgeverij die geloofde in mijn manuscript, wiens fonds paste bij mijn werk en die in staat was de lezers te vinden voor wie dit boek geschreven is.

Zoiets is makkelijk bedacht. Het uitvoeren had wat meer voeten in de aarde. In de boekenwereld houden ze erg van hokjes. Iets is een thriller. Of een roman. Of een chicklit. Of een ….
En mijn boek is vooral een mooi boek. Naar mijn eigen bescheiden mening tenminste. Maar dit hoorde ik ook van verschillende uitgevers die ik benaderde. Van geen enkele heb ik een standaard afwijzing gehad. Unaniem waren ze lovend in hun oordeel. Een paar belden me zelfs op en vertelden me over hun frustratie die veroorzaakt werd door de stugge draden van hun fonds, waardoor ze een kwalitatief hoog boek moesten afwijzen. Van de vier uitgeverijen naar wie ik mijn manuscript mailde, heb ik van drie het verzoek gekregen hen opnieuw te benaderen met een volgend manuscript. Maar de muren van de hokjes vielen niet om en zie ik in de nabije toekomst ook niet lager worden.

Volop complimenten dus. Alleen wordt een manuscript daar geen boek van.
Samen met De Crime Compagnie heb ik nog gekeken of we van De perfecte moeder dan toch meer een klassieke vrouwenthriller konden maken. Maar zowel de uitgever als ikzelf waren van mening dat we daarmee het boek ernstig tekort zouden doen. Het was goed zoals het was. Het in het hokje van het fonds proberen te duwen zou het niet beter maken.

Zo was ik weer terug bij af. En misschoen klinkt het raar, maar ik bleef geloven in het feit dat mijn geesteskindje de weg naar de boekwinkel wel zou vinden. Dat het vinden van die eigenwijze, vernieuwende en buiten de hokjes denkende uitgever slechts een kwestie van tijd was.
Mijn oog werd via wat opmerkingen van derden, naar Hamley Books getrokken. En Hamley had alles waar ik een vooroordeel over had. Ze waren nieuw en ze waren Vlaams. Voordat alle Vlaamse lezers nu af gaan haken, blijf nog even verder lezen. Want ik leg het uit.
Een nieuwe uitgeverij moet het wiel nog uitvinden, zowel voor zichzelf als in boekenland. Ook is Hamley kleiner dan De Crime Compagnie en kan hierom door mensen gezien worden als een stap terug. Een aanwijzing dat mijn werk niet goed genoeg is voor de ‘echte grote jongens’. Maar al snel zette ik alle vooroordelen aan de kant. Hamley is nieuw, dat klopt. Maar de rest gaat niet voor hen op. Ze zijn weliswaar nog klein, maar groots in hun lef en hun manier van denken. Ze durven te pionieren in een wereld waarin de bakens al decennialang zo vast staan als een huis. Dat bewonder ik en daar wil ik bij horen.
En ja, lezers kunnen denken dat het een stap terug is. Ik weet dat dit niet zo is. Voor mij was het kiezen tussen meer fondsgericht schrijven of trouw blijven aan mezelf. Ik koos voor het laatste.

Dan het Vlaams. Dit had niets te maken met het niet oké vinden van mijn zuiderburen, maar alles met marketing en gesprekken tussen auteur en uitgever. Praktisch gezien is dit alles in je eigen land handiger dan in Vlaanderen. Toch bleek ook dit een hobbel die goed te nemen is. Breda is een prima alternatief voor het voeren van gesprekken en ik zal voor de marketing gewoon wat vaker naar België komen. Want laten we wel wezen, voor mij is, pak hem beet, Antwerpen en Den Haag bijna even ver weg. Alleen klinkt ‘buitenland’ verder.

Dus zo kwam deze kaaskop in Vlaanderen terecht en hoop ik mijn lezers zowel in België als in Nederland te ontmoeten.
Ondertussen schrijf ik door aan mijn volgende boek, waarvan ik nu al weet dat het opnieuw buiten de hokjes valt.

Esther

1 thought on “Esther Verhaalt – deel 2”

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hamley books

Hou me op de hoogte

Nieuwtjes, events, boeken...

Sluiten