Solovlucht - Aloka liefrink

Solovlucht - Aloka Liefrink

Herwerkte versie 2020.

Savarana Termeer heeft een zwaar adoptieverleden achter de rug, wat haar erg kwetsbaar maakt. Wanneer ze na mishandeling door haar vriend voor dood geslagen wordt achtergelaten, spoken de fatale keuzes die haar op dit punt brachten, door haar hoofd.

Voor ze haar huidige vriend Gunter ontmoette, was ze gelukkig en succesvol, na een leven vol geweld. Haar laatste partnerkeuze lijkt haar nu fataal te worden.

Kan ze het tij nog doen keren, of is het al te laat?

ISBN:9789463967297 – NUR: 300/330
Aantal pagina’s: 380
Publicatiedatum: September 2020

Recensies

Hanneke Tinor-Centi

Hebban.nl
aug 9, 2020

Liefrink heeft zichzelf overigens met dit boek overtroffen qua schrijfstijl. Die is van een hoger niveau dan haar vorige boeken en dat zegt weinig over haar eerdere werk, maar des te meer over Solovlucht. De constructie is meer dan in orde, de karakterisering van haar personages (niet alleen die van Savaranna) zijn van hoog niveau en haar taalbeleving is goed.  Kortom, Solovlucht is een beklijvende psychologische roman en het lezen meer dan waard.

Lobke

aug 9, 2020

Aloka wordt vaak beschreven als een auteur die pageturners schrijft. Ook in Solovlucht bewijst ze die kwaliteit. Meer dan ooit zelfs! Je wil bij elke pagina weten welke pittige uitdaging Savarana op haar pad tegenkomt. En dat is aardig wat!
Het boek werd geponeerd als psychologische roman, maar het thrillergehalte ontbreekt zeker niet in Solovlucht. Een musthave! Ik wacht op je volgende boek, Aloka.

Jeannie Bertens (Perfecte Buren)

jeanniebertens@planet.nl
okt 3, 2020

Aloka Liefrink is geboren in Kerala en geadopteerd door een Vlaams-Nederlands echtpaar. Haar boeken worden omschreven als ‘indringende, ijzingwekkende thrillers’. ‘Solovlucht’ is haar achtste boek. Het thema in dit boek is intra familiaal geweld. Met dit boek wil de auteur ons laten zien dat de slachtoffers geen zwakke vrouwen zijn. De daders zijn pakken hun slachtoffers helemaal in, ze isoleren hen van de buitenwereld, reduceren hun identiteit tot minder dan nul. Ze kunnen nergens meer heen voor hulp….

De hoofdpersoon uit dit verhaal is Savarana. Savarana komt oorspronkelijk uit India en is geadopteerd. Later komt er in het gezin nog een broertje, Jafar, ook uit India, bij. Savarana en Jafar groeien niet op in een gelukkig stabiel gezin. Hun moeder voelt geen liefde voor hen, ze drinkt veel en laat al vroeg het huishouden over aan Savarana. Op enig moment wordt de scheiding tussen de ouders uitgesproken, De moeder duikt met Savarana en Jafar onder. Ze gunt haar ex-man de kinderen niet. De situatie voor de kinderen verslechtert. Gelukkig weet de vader hen op te sporen en Savarana en Jafar mogen van de rechtbank kiezen bij wie ze willen wonen. Ze kiezen voor vader. De fysieke en geestelijke mishandelingen zijn verleden tijd. Savarana moet weliswaar nog steeds het hele huishouden draaien maar ze is op haar manier gelukkig, ze maakt vriendinnen en presteert goed op school. Haar vader ontmoet Isabella, zij trekt bij het gezin in. Savarana geniet van de persoonlijke aandacht van Isabella en zet daar geen vraagtekens bij. Jafar kan Isabella niet uitstaan. Het geluk duurt echter niet lang, de vader van de kinderen wordt ziek en overlijdt. Isabella blijkt de beheerder te zijn van de erfenis van de kinderen en gebruikt die erfenis naar haar eigen inzichten. Savarana en Jafar worden van elkaar gescheiden, Jafar wordt in het gezin van een vriend opgenomen en Isabella weet ervoor te zorgen dat er amper contact is tussen de kinderen. Ze isoleert Savarana vakkundig om haar daarna financieel uit te buiten. Ze probeert haar totaal afhankelijk te laten worden.
Als Savarana Roel ontmoet, wordt ze straalverliefd op hem. Roel weet Savarana los te weken van Isabella maar of ze daar nou zoveel beter van wordt? Ook Roel wil haar namelijk volledig domineren. Gelukkig weet Savarana met behulp van haar beste vriendin hieraan te ontsnappen. Ze snapt dat ze professionele hulp nodig heeft door haar gekartelde jeugd en zoekt die ook. Ze krijgt haar leven weer op de rit, betrekt een leuke flat en gaat haar droom achterna: ze schrijft een boek. Met de kennis die ze heeft opgedaan, zal ze niet meer in de valkuil van een foute man stappen! Totdat ze Gunter ontmoet, die heeft daar heel andere ideeën over…….

Aloka Liefrink zet een prachtige en veerkrachtige hoofdpersoon neer. Savarana krabbelt steeds weer op, haar lage zelfbeeld ten spijt. Je zou echt denken dat ze, na het debacle met haar moeder, Isabella en Roel, haar les heeft geleerd. De auteur laat echter zien dat het partnergeweld langzaam en geraffineerd wordt opgezet. De eerste klappen in zo’n relatie vallen niet meteen. Het slachtoffer wordt eerst overladen met aandacht zoals cadeautjes en samen leuke dingen ondernemen. Langzamerhand verdwijnen andere vriendschappen, ze hebben het toch goed samen? Wanneer de isolatie voltooid is, beginnen de eerste irritaties te komen. Vrouwen willen daar graag met hun vriendinnen over praten maar de vriendinnen worden niet meer in de kleine cirkel toegelaten. De kleine en vicieuze cirkel wordt steeds gevaarlijker.

Het boek wordt gekarakteriseerd als een thriller. In eerste instantie zette me dat op het verkeerde been. Ik verwachtte een speurder die een misdaad ging oplossen. Dat is beslist niet het geval. Het duurde dan ook even eer het verhaal bij me geland was. De essentie van het verhaal is echter prima, ik vind het eerder een psychologische roman dan een thriller. De auteur laat zien hoe meedogenloos een slachtoffer van partnergeweld kan worden ingepakt. Partnergeweld is niet aan rang of stand gebonden, het komt voor in alle lagen van de maatschappij. En waarschijnlijk ontdekken we alleen het topje van de ijsberg. Voor sommige slachtoffers is het dan al te laat, ze zijn zo vakkundig geïsoleerd dat er geen hulp meer mogelijk is. Aloka Liefrink is erin geslaagd om deze boodschap in een spannend verhaal te verpakken, vier sterren.

Books & Me

juulsboekwinkeltje@gmail.com
okt 3, 2020

Ik worstel. Het heeft namelijk behoorlijk lang geduurd voordat ik in het verhaal kwam. Eigenlijk te lang naar mijn zin. Ik kreeg ook totaal geen band met Savarana, al is het boek in de ik-vorm geschreven. Daardoor kon het mij heel lang niet echt boeien.

Gelukkig trok dit uiteindelijk wel bij en werd ik alsnog in het verhaal gezogen. Maar dat wel pas ruim over de helft.

Het verhaal is heftig. Het leven van Savarana is doorspekt van ellende, die elkaar bijna logischerwijs opvolgt. Het voorkomt bij mij het gevoel dat het too much is. Want de ellende is wel heel veel. Maar geloofwaardig. En aan het einde leefde ik zelfs met, de eerst voor mij ruggengraatloze, Savarana mee.

Ik noem haar ruggengraatloos, en dat is ze heel lang, maar ook en vooral omdat ze domweg niet beter weet. Het is allemaal gevolg van de keuzes van anderen waar zij geen invloed op heeft ( gehad ).

Het is geen boek dat je even voor de ontspanning tussendoor leest, absoluut niet. Maar het is wel de moeite waard. Mijn oordeel: BEST OKE ( 3,5 sterren )

Soraya (Soraya's bookshelf)

Soraya_1112@hotmail.com
okt 12, 2020

Wauw wat een boek. Boeken over mishandeling binnen relaties zijn vrijwel altijd boeken die ik persoonlijk heftig vind om te lezen, niet alleen omdat een gewelddadige relatie verschrikkelijk is maar ook omdat ik alleen maar heel hard wil schreeuwen ‘Ga bij hem weg!’ en ik het soms gewoon moeilijk vind als de persoon blijft.
Maar dankzij Aloka begrijp ik het.. Ze beschrijft in haar boek Solovlucht hoe een gewelddadige relatie zich ontwikkelt en hoe liefdevol de man, geldt uiteraard ook voor vrouwen die hun partner mishandelen, in het begin is en hoe hij je eerst al in pakt door je bijvoorbeeld af te sluiten van de buitenwereld. Doordat Aloka deze relatie van begin tot het einde vertelt leer je echt hoe iemand zo diep in een relatie zit dat die persoon er zelfs als de dood dreigt haast niet uit kan stappen.

Door de intense en beeldende schrijfstijl van Aloka voel je ook echt de emoties van de personages in het boek, vooral natuurlijk die van Savarana maar ook van de mensen die dichtbij haar staan waardoor je een volledig beeld krijgt van de situatie maar wel door de ogen van Savarana. Mede hierdoor werd het boek van bijna 400 pagina’s binnen een dag verslonden. Stoppen met lezen kwam niet eens in mij op.

Het raakte me heel erg om te zien hoe Savarana als jong meisje in verschillende nare situaties terecht kwam en beslissingen moest maken die een jong meisje nooit zou moeten hoeven te maken. Dit zorgde voor een brok in mijn keel en een stiekeme traan in mijn ogen.
Om dan ook de rest van haar leven te kunnen volgen is zowel hartverwarmend als hartverscheurend en maakt dat je vrijwel elke emotie die je bezit voelt voorbij komen tijdens het lezen van dit indrukwekkende verhaal.

Zoals wel blijkt ben ik ontzettend onder de indruk van Aloka haar boek en ga ik ook zeker haar eerdere boeken lezen, want al zijn die half zo goed als deze dan nog zullen ze absoluut het lezen waard zijn.

Marieke

nov 20, 2020

Ik heb nog nooit eerder iets gelezen van Aloka Liefrink maar de achterflap én de cover spraken me al erg aan.

Savarana werd als kind geadopteerd maar in plaats van een zorgeloze jeugd bij haar adoptieouders, loopt het helemaal anders. Haar vader is weliswaar haar held maar zowel bij haar moeder als haar stiefmoeder wordt ze mishandeld. Vooral mentaal en dat heeft een enorme weerslag op haar verdere leven waardoor ze als volwassene ook in de val van de verkeerde mannen loopt.

Het verhaal speelt zich helemaal af vanuit het perspectief van Savarana. Het start met een proloog die ik op dat moment nog niet kon plaatsen maar op het einde viel het puzzelstukje op zijn plaats.

Het boek houdt het midden tussen een spannende roman en een psychologische thriller. Het leven van Savarana is heftig en door de schrijfstijl word je meegesleurd in de moeilijke momenten die Savarana meemaakt. Soms zou je willen dat ze wat meer haar op haar tanden had maar het is juist overtuigend door haar verleden dat ze zich vastklampt aan elk beetje liefde of geborgenheid die ze bij iemand vindt, waardoor ze de mishandelingen steeds goedpraat. De liefde die ze niet heeft gehad van haar moeder heeft haar voor de rest van haar leven extra kwetsbaar gemaakt.

Als lezer hoop je dat Savarana de kracht vindt om uit deze neerwaartse spiraal te raken en dan komt het thrillergehalte in het boek kijken. De laatste hoofdstukken waren erg spannend en daar ben ik door gevlogen.

Aloka Liefrink heeft mij met dit boek alvast benieuwd gemaakt naar meer.

Antoinette

nov 20, 2020

Aloka Liefrink heeft alweer haar achtste boek uitgebracht, maar voor mij is het de eerste kennismaking met de auteur. De cover met de wenteltrap en een vrouw in een groene jurk is duister, maar tevens ook pakkend. Waarom loopt de vrouw alleen op deze trap?

Op de cover staat dat het boek een thriller is en in de binnenflap een misdaadroman. Ikzelf vind het boek meer een psychologische misdaadroman. Wat een verschrikkingen maakt Savarana mee. Als jong meisje werd ze geadopteerd, maar het geluk vindt ze niet in België waar ze opgroeit. Ook haar geadopteerde broertje Jafar moet meemaken dat het adoptiegezin niet stabiel en gelukkig is.

Hun ouders scheiden en er moet voor de rechter beslist worden waar ze willen wonen. Hun moeder manipuleert de kinderen om bij haar te blijven, maar ze kiezen voor vader. Wanneer hij een nieuwe vriendin, Isabella, krijgt, begint langzaamaan de manipulatie van Isabella de overhand te krijgen. Deze neemt toe wanneer hun vader overlijdt. Jafar gaat elders wonen en Savarana moet met de dwingende en bepalende Isabella zien te overleven.
Dan krijgt ze een relatie die voor haar als liefde voelt, maar voor hem niet. Helaas geldt dit ook voor haar volgende relaties. Ze wordt uitgebuit en zowel lichamelijk als mentaal mishandeld. Wanneer ze Gunter leert kennen, lijkt eindelijk het geluk haar in het leven toe te lachen. Maar ook Gunter weet haar op gruwelijke wijze te kleineren en te mishandelen. Hoe zal Savarana dit ooit overleven?

In Solovlucht overkomt Savarana veel en langdurig. Ze is een sterke vrouw die graag een zelfstandig en gelukkig leven wil leiden, maar telkens treft ze het niet in haar leven. Liefrink weet haar personage sterk te tonen aan de lezer. Het is een meisje, en later vrouw, met een sterke wil, alleen staat ze er steeds alleen voor. Ze zit letterlijk in haar solovlucht, al heeft ze dit niet altijd zelf door.

“Het verleden is het verleden, maar zorg voor een mooie toekomst.”

Liefrink heeft een doordringende, vlotte en toegankelijke schrijfstijl. Het boek is pakkend en intrigerend. Ik had echt te doen met Savarana. Het thema intra familiaal geweld weet ze op een schrijnende wijze met de lezer te delen. Aan het eind van het boek legt ze ook uit hoe ze tot dit thema voor haar achtste boek is gekomen. Naast dit hoofdthema beschrijft Liefrink ook thema’s zoals alcoholmisbruik, vreemdgaan, manipulatie, onzekerheid, seksualiteit en overleven.

Solovlucht is een boek dat de lezer tot nadenken aanzet. Intra familiaal geweld is een vorm van geweld die niet vaak echt duidelijk is voor de buitenwereld. In Solovlucht maakt Savarana een hoop geweld mee in verschillende relaties en het begint al in haar jonge jaren. Ze is afhankelijk van anderen, zonder dit echt te willen. Ze vecht voor een mooi en gelukkig leven, maar dit kost haar veel. Zo heeft ze weinig sociaal leven en is er steeds iemand die haar leven beheerst.

“Lange tijd voelde ik me opgesloten in een verkeerd leven”

Liefrink heeft mij weten te verrassen met Solovlucht. Voor ik het wist, was ik halverwege het verhaal en uiteindelijk sloeg ik het boek met een zucht dicht. Ik geef het boek graag 4 sterren.

Gelezen voor het blog In de boekenkast

Hanneke Tinor-Centi

nov 20, 2020

Solovlucht is (in derde druk) uitgegeven door Hamley Books, de nieuwe uitgever van Aloka Liefrink. Solovlucht is geen thriller, het genre waar de boeken van Liefrink zich doorgaans afspelen, maar een psychologische roman met autobiografische invloeden. De hoofdrol in Solovlucht is weggelegd voor Savarana Termeer, een jonge vrouw, die na een sterk ontwrichte adoptie, via enkele gewelddadige relaties in handen valt van een nietsontziende psychopaat.
Ik las dit boek al in eerste druk en las het nu, na Liefrinks’ overstap naar Hamley Books, opnieuw. Ook nu liet dit boek een onuitwisbare indruk bij mij achter. Het sterk autobiografische gehalte maakt het nóg indrukwekkender dan wanneer het zou verhalen over een ‘ander’. Bovendien dwingt het respect af dat Liefrink haar schrijnende verhaal met de wereld wil delen. Ik denk bovendien dat geen mens zó rakend dergelijke belevenissen kan beschrijven wanneer daar niet een belangrijke vorm van eigen ervaring in zit. Het boek gaat diep en raakt tot op het bot. Als lezer wil je op enig moment niets liever dan de jonge Savaranna in je armen sluiten en haar zeggen dat het uiteindelijk allemaal goed zal komen, maar dat ze dan eerst de deur achter zich moet sluiten…
“Binnen keek ze Jafar aan met van die grote glinsterende ijsblauwe ogen, en beval hem naar de woonkamer te lopen. Jafar leek een standbeeld, verankerd in de vloer. Langzaam kwam ze dichterbij. Als haar ogen konden schieten dan waren we beiden morsdood geweest.”
Het feit dat Liefrink, naast het auteurschap, gesprekstherapeute is, is zeker ook van invloed op het inlevingsvermogen dat zij tentoonspreidt in Solovlucht. Zelf zegt zij dat ze het boek mede schreef voor vrouwen die in een bepaalde situatie verzeild raken en er niet over durven praten. In een interview zegt Liefrink dan ook dat ze dit boek heeft geschreven om vrouwen te laten zien dat ze kunnen ontsnappen uit een gewelddadige relatie en welke weg ze daarvoor moeten gaan. Dapper!
“Wat me nog het meest ergerde was het feit dat het leek alsof hij trots was als hij me kleineerde. Alsof hij stiekem genoot van mijn gekwelde blik, hopend op tranen die ik hem niet meer gunde. Ik had zijn tactiek door. Dé tactiek –niet eens de verfijnde vorm ervan- van een klassieke psychopaat.”
Liefrink is overigens met elk boek gegroeid qua schrijfstijl. Die werd telkens van een hoger niveau. Een dergelijke groei is mooi om te volgen en als recensent of lezer ben je dan zeer benieuwd waar dat naar toe gaat. Nu mag zonder meer gezegd worden dat de constructie van Solovlucht meer dan in orde is, de karakterisering van haar personages (niet alleen die van Savaranna) zijn van hoog niveau en haar taalbeleving is goed.
Kortom, Solovlucht is een beklijvende psychologische roman en het lezen meer dan waard.
Over de auteur
Liefrink werd in 1979 geboren in Kerala in Zuid-India. Ze verbleef de eerste negen maanden van haar leven in een weeshuis, werd geadopteerd door een Vlaams-Nederlands echtpaar en groeide vervolgens op in het Vlaamse Kempenland. Ze studeerde public relations en werkte onder andere als team- en lifecoach. Haar adoptievader was jeugdboekenauteur en gaf zijn passie voor schrijven aan haar door. Al van jongs af aan schreef Liefrink gedichten en verhalen, waarmee ze ook regelmatig prijzen won. Na de dood van haar adoptievader schreef ze een gefictionaliseerde autobiografie over adoptie, later uitgegeven als haar debuutroman met de toepasselijke titel Verweesd (2010).
Liefrink heeft inmiddels acht boeken geschreven, waarmee haar naam als auteur inmiddels stevig is gevestigd. Eerder verschenen boeken zijn:
Verweesd (2010) was haar sterk autobiografisch getinte debuutroman, Fotomodel gezocht (2011), De Passiecoach (2012), Avondmasker (2013), Onderhuids (2014) Deflo & Liefrink ( 2014) (bestseller zomer 2014), De Voyeur (2016).
Uitvoering
Uitgeverij Hamley Books
ISBN: 9789463967297 , 9789463967365
Paperback, 320 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/

Booktrailer

Wie is Aloka?

Aloka Liefrink werd in 1979 geboren in Kerala, een deelstaat in het zuidwesten van India. Na negen maanden weeshuis werd ze geadopteerd en kwam naar Europa. Ze groeide op in België waar haar Nederlandse adoptievader Jos Liefrink hoofdredacteur, vertaler en auteur was bij de Standaard Uitgeverij.

Aloka_Liefrink_Hamley_Books

Blogtour deelname

Dit boek wordt door verschillende boekbloggers gerecenseerd. Hier vind je het overzicht van alle deelnemers.

Blogtour Solovlucht Aloka Liefrink - HamleyBooks

Ontdek nog meer Spannende Boeken

Wil je graag meer Hamley Books-titels in hetzelfde genre ontdekken? Veel leesplezier!