Jean-Paul Dullers

Gezonde, nieuwsgierige laatbloeier 

Maak kennis met

Jean-Paul Dullers

Auteur Spannende Boeken

Jean-Paul Dullers (64) is een Vlaming met Limburgse roots. Hij is germanist en woont in Branst, een dorp in Klein-Brabant dat lééft, waar hij onder meer voetbaltrainer is van de G-ploeg, en vrijwilliger bij huize De Steiger en De Schakel. Hij geeft ook taallessen in enkele basisscholen. Hij houdt van sporten en heeft in een vorig leven gevoetbald en onder meer vijf marathons gelopen.

Hij schreef inmiddels reeds drie romans, ‘Een Vlucht Vooruit’, ‘Hondenleven!’ Zijn derde boek ‘De Zaak Tom’, verschijnt in 2020 bij uitgeverij Hamley Books, de eerste in een reeks met de rechercheurs Coppens en Vercauteren, een sympathiek duo boezemvrienden, wat van ‘De Zaak Tom’ een unieke samenstelling van een roman en een spannend boek maakt.

Jean-Paul schrijft graag met humor over liefdes, vriendschappen en mensen met een twist. Hij schrijft verhalen over emoties, klein menselijkheid en over de Vlaamse aard van zijn hoofdfiguren. Of hij beschrijft hoe in ieder mens een potentiële moordenaar of misdadiger schuilt.

Hij schrijft graag boeken voor mensen die niet graag lezen. Hij houdt het daarom lichtvoetig, in een vlot leesbare stijl, met zorgvuldige woordkeuze. Zijn grote droom is een boek vertaald te zien in het Frans of het Engels.

Boek van Jean-Paul om uit te kiezen

De Zaak Tom

Een jongen met Down syndroom wordt voor dood achtergelaten in de manège waar hij werkt. De Genkse rechercheurs Coppens & Vercauteren worden op de zaak gezet.
De zaak Tom - Jean Paul Dullers

Wat lezers zeggen

Hier komen binnenkort recensies van Jean-Pauls werk. Wil je er ook graag een indienen? Dat kan via deze link. Wie weet verschijnt je recensie dan wel binnenkort op onze website!

Sandra J. Paul

aug 16, 2020

De Zaak Tom is een unicum in de wereld van politierechercheurs. Door zijn aanpak over het leven van de rechercheurs, krijg je een mix van drama en humor die nog lang bij zal blijven.

Jeannie Bertens

jeanniebertens@planet.nl
okt 3, 2020

De zaak Tom – Jean Paul Dullers
Jean-Paul Dullers is Limburger, uit Genk, hij woont in Bornem. Hij schreef al de romans ‘Een vlucht vooruit’ en ‘Hondenleven’. Zijn eerste afspraakje met zijn vrouw Brigitte had hij 45 jaar geleden, in de Genkse manege Kattenevia, waar dit verhaal zich afspeelt. De zaak Tom is zijn eerste van een serie misdaadverhalen met de Genkse speurders Coppens en Vercauteren als spilfiguren.

Coppens en Vercauteren staan al meer dan tien jaar aan het hoofd van de (Belgisch)Limburgse recherche. ‘’Het zijn net twee schellen van dezelfde hesp’, zei een collega van hen ooit, ze zijn generatie- en studiegenoten en waren al vrienden tijdens hun studiejaren, in de richting criminologie’. Ze zijn getrouwd met hun job en ook een beetje met elkaar. Beiden drinken geen alcohol. Toch zijn er ook veel verschillen. Coppens is meer het type ruwe bolster, blanke pit, in de verhoren speelt hij vaak de bad guy. De rol van good guy is dan voor Vercauteren, hij stelt zich wat meer empathisch op. Coppens is dominant aanwezig, scheurt graag op zijn motor rond en is dol op vrouwen. Dat is Vercauteren overigens ook en niet zelden schuiven ze elkaar de vrouwen toe na een kortdurende relatie. Vercauteren heeft de zorg voor zijn licht dementerende moeder, hij is slordig op zijn kleren en is heeft altijd honger. Dat maakt dat hij behoorlijk gezet is en weinig conditie heeft.
De auteur introduceert zijn beide hoofdpersonen uitgebreid, we leren ze in dit boek goed kennen. Dat haalt wel de vaart uit het verhaal rondom het misdrijf uit dit boek.
Het verhaal speelt zich grotendeels af in Genk, in de manege Kattenevia. Daar wordt Tom, een jongeman met het syndroom van Down, voor dood achtergelaten in een paardenbox. Hij heeft een forse hoofdwond maar leeft gelukkig nog als hij door een van de personeelsleden gevonden wordt, hij wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht, daar wordt hij kunstmatig in coma gehouden.
Coppens en Vercauteren leiden het onderzoek en zijn al snel ter plekke. Op de manege aangekomen horen zij in eerste instantie alleen mooie verhalen over Tom die heel veel op de manege aanwezig was en hier en daar wat klusjes meedeed of mee uit mocht gaan rijden onder begeleiding van een van de personeelsleden. Maar het illustere duo ruikt onraad, de verhalen zijn te gelikt en geen van de personeelsleden lijkt open en eerlijk te getuigen. Zij vormen een gesloten front, vastbesloten om de flikken buiten de deur te houden. Het verhaal ontwikkelt zich langzaam maar daar staat tegenover dat de auteur zijn personages goed uitwerkt, we leren ze stuk voor stuk goed kennen. Mooie dialogen in sappig Vlaams verhogen het leesgenot. En ook al is Vlaams niet mijn spreektaal, de vele woordspelingen blijven leuk. Een voorbeeld: ‘Ze besluiten gezamenlijk dat het vet van de soep af is voor vandaag, ze wensen mekaar goede nacht en trekken allebei huiswaarts’
‘Het onderzoek loopt niet lekker, iedereen doet zijn stinkende best, maar de gesloten gemeenschap liegt en zwijgt, de heren van de politie mogen kiezen in welke volgorde’. Het kost Coppens en Vercauteren wel een aantal weken en pakken frieten met curryworsten om de misdaad op te lossen.

Een mooie eerste kennismaking met dit bijzondere duo, hopelijk volgen er nog meer avonturen van deze heren. Jean-Paul Dullers heeft geen pageturner geschreven maar een ouderwetse misdaadroman waarin de karakters goed, maar wel wat langdradig, zijn opgezet. Daardoor ontbreekt het met name in de eerste helft van het boek aan tempo, er gebeurt niet veel. Later wordt dat beslist beter. Conclusie: Coppens en Vercauteren hebben zeker potentie om uit te groeien tot een bijzonder speurders duo, aan het tempo moet nog gesleuteld worden. Drie sterren.

Jeannie
Perfecte Buren.

Genre: misdaadroman
Uitgeverij: Hamley Books
ISBN: 9789463967266
Aantal pagina’s: 255
Uitvoering: paperback
Verschijningsdatum: september 2020

Hartelijk dank aan Uitgeverij Hamley Books voor het leesexemplaar.

Books & Me

juulsboekwinkeltje@gmail.com
okt 3, 2020

Wat een bijzonder boek is dit zeg. Ik durf de schrijfstijl zelfs uniek te noemen. Ik geloof namelijk niet dat ik eerder een boek ben tegengekomen dat op deze manier geschreven is. Jean-Paul Dullers heeft een geheel eigen stijl, die je wel moet liggen. En mij lag het! Ik heb er echt van genoten.

Toch is er ook wel een minpunt te noemen. Ik vond dat er teveel al vroeg in het verhaal wordt weggegeven. Dat haalde voor mij echt een groot deel van de spanning weg. En dat is bij dit genre voor mij eigenlijk een no-go.

Daarnaast zou ik het ook geen thriller noemen. Eerder een detective. Denk aan het genre Baantjer. Dat is geen diskwalificatie, maar simpelweg een ander genre.

Toch heb ik me dus wel vermaakt met het boek. De basis van het verhaal is goed en interessant. Al met al een prima boek. Maar niet meer dan dat. Mijn oordeel: OKE

Hanneke Tinor-Centi

okt 12, 2020

De Vlaams-Limburgse rechercheurs, Coppens en Vercauteren, zijn al ruim tien jaar partners. Daarnaast zijn zij ook bevriend. Een uniek en eigenzinnig duo dat zich weinig of niets aantrekt van de mening van anderen. De twee hebben evenveel overeenkomsten als er verschillen zijn. Ze zijn beiden in de veertig en single en houden van het goede leven.

Coppens is een wat ruiger type dan zijn collega Vercauteren, althans aan de buitenkant. Het spel van good cop / bad cop is het duo dan ook op het lijf geschreven. In De zaak Tom krijgen de twee een zaak op te lossen van de zwaar mishandelde Tom; een jongen met het Downsyndroom. Hij wordt voor dood achtergelaten in manege Kattenevia. Coppens en Vercauteren moeten alles uit de kast halen om een spoor van de dader te vinden in de gesloten Limburgse gemeenschap. Lukt het ze de zaak op te lossen voor er nieuwe slachtoffers vallen?

“Tom helpt vaak in de manege, al loopt hij er meer in de weg dan wat anders, vloekt Maurice soms. Maar je kan er niet kwaad op worden, want hij heeft een aanstekelijke lach. Wanneer hij lacht lijkt hij op Stan van Ollie, met hetzelfde piekhaar.”

De zaak Tom is een fijne kennismaking met een illuster en interessant recherche koppel. Kennismaking ja, want de twee zullen terugkeren in een volgend boek. De zaak Tom is het eerste deel van een reeks rondom de twee.

Naast het onderzoek naar de mishandeling van Tom, krijgt de lezer ook aardig wat achtergronden over de twee rechercheurs gepresenteerd. Enerzijds zijn het ‘womanizers’ en gedragen ze zich niet altijd al te vrouwvriendelijk, maar aan de andere kant lezen we dan ook weer over de mantelzorgtaken van Vercauteren. Dullers legt met zijn personages duidelijk meer nadruk op originaliteit, dan op het feit dat zijn hoofdpersonen persé de sympathie van de lezer moeten winnen, hoewel Vercauteren met zijn zorgtaken, toch de nodige punten scoort.

“Vercauteren is tevreden dat hij nu toch al een beetje wijzer is geworden over de verhoudingen tussen Maurice, Dana en Tom en besluit nog even met Lulu te gaan praten. Op zijn vraag of zij op de hoogte was van eventuele spanningen tussen Tom en Dana of met Maurice, antwoordt ze bevestigend. Zoals in elke ménage à trois is er al eens een haar in de boter, bevestigt ze zeer tegen haar zin”

Tijdens de verhoren en interviews, horen Coppens en Vercauteren niets dan goeds over het slachtoffer. Zij hebben echter al snel de indruk dat geen van de ondervraagden het achterste van de tong laat zien. Dat vergt nader graafwerk van de twee die niet van loslaten weten…

Dullers heeft een plezierige schrijfstijl, waarbij hij hooguit wat meer kan variëren op het gebied van de lengte van zijn zinnen. Het Vlaamse sausje, waarmee het geheel is overgoten, is charmant. Vooral in de dialogen komt dit op aantrekkelijke wijze naar voren.

De auteur zet zijn hoofdpersonages direct stevig neer. Hij zal er wel voor moeten waken dat hij in het volgende deel van de reeks niet ofwel in herhalingen valt of de lezer een te groot manco bezorgt indien deze het eerste deel niet heeft gelezen.
De spanningsopbouw is goed. Het gaat weliswaar niet gepaard met explosieve gebeurtenissen, maar is (wellicht juist daardoor) uiterst geloofwaardig.

Kortom, een fijne misdaadroman met boeiende personages.

De auteur
Jean-Paul Dullers (64) is een Vlaming met Limburgse roots. Hij is germanist en woont in Branst, een dorp in Klein-Brabant. Dullers schreef eerder Een Vlucht Vooruit en Hondenleven!

Uitvoering
Uitgeverij Hamley Books
ISBN: 9789463967266 , 9789463967334
Paperback, 300 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/

Antoinette

nov 20, 2020

De zaak Tom is het eerste boek in de nieuwe Belgische politiereeks met de inspecteurs Dirk Coppens en Koen Vercauteren in de hoofdrol. Eerder schreef Jean-Paul Dullers de romans met de titel Een Vlucht Vooruit en Hondenleven!
Nu heeft hij dus zijn eerste misdaadroman geschreven, die gelijk het begin is van een reeks.

Al meer dan tien jaar werken de bevriende rechercheurs Coppens en Vercauteren samen en ze hebben hart voor de zaak. Ze staan bekend om hun eigenzinnige aanpak. Wanneer ze een melding krijgen van manege Kattevenia dat er iemand is gevonden, gaan ze er direct op af. Tom Verbelen, een jongeman met het syndroom van Down, is neergeslagen en zwaargewond. Al snel wordt het onderzoek opgestart en worden de mensen die die dag op de manege waren, verhoord.

Het onderzoek loopt in het begin niet al te vlot en meerdere mensen zijn verdacht. Maar wie heeft er echt een reden om Tom dit aan te doen? Tom ligt ondertussen in het ziekenhuis en is niet aanspreekbaar. Dan wordt een van de dames van de manege tijdens een buitenrit met haar paard van achteren gepakt en mishandeld. Ze heeft de persoon niet gezien en kan niet veel vertellen. De sfeer binnen Kattevenia wordt steeds onrustiger. Tijdens het onderzoek komen Coppens en Vercauteren nog een gebeurtenis op het spoor. Zou Tom om deze reden aangevallen kunnen zijn?
Wanneer er uiteindelijk schot in de zaak lijkt te komen, gebeurt er opnieuw wat op de manege. Hebben de gebeurtenissen met elkaar te maken? Wat is er allemaal op Kattevenia aan de hand waardoor niet iedereen veilig is?

Jean-Paul Dullers heeft met De zaak Tom een Belgische misdaadroman geschreven volgens de achterflap. Op de cover staat dat het boek een thriller zou zijn, maar een misdaadroman is meer passend. Het boek begint goed, al worden er wel heel veel mensen geïntroduceerd met hun eigen achtergronden en verdenkingen. Het is echt even kijken wie bij wie hoort en welke rol ze tot elkaar hebben. De schrijfstijl is even wennen en soms wat rommelig en herhalend. Vooral in het eerste deel haalt dit het tempo wel wat uit het verhaal. De auteur lijkt in het begin veel te willen delen met zijn lezers, maar dit wordt minder naarmate het verhaal vordert. Hier is de spanning juist meer voelbaar, wat de lezer echt bij de gebeurtenissen houdt.

Het verhaal kent veel Belgische woorden wat af en toe even schakelen is. Toch ligt hier wel de kracht van deze reeks, omdat het zich in België afspeelt. Daarnaast kiest Dullers geregeld voor metaforen wat voor het verhaal geen meerwaarde heeft. De auteur heeft ervoor gekozen om de rechercheurs een eigen persoonlijkheid te geven, zowel in het werk als privé. Een goede keuze omdat dit nog veel perspectief biedt voor de volgende delen. Wat zal dit bijzondere duo nog meemaken, vroeg ik mij af toen ik het boek dichtsloeg.

Een leuk detail is dat De zaak Tom zich grotendeels afspeelt op de manege waar Jean-Paul zijn vrouw Brigitte 45 jaar geleden heeft leren kennen. Lange tijd wordt de lezer in spanning gehouden wat er nu precies aan de hand is. Het eind kent een goede afsluiting met nog genoeg mogelijkheden om de personages verder te laten ontwikkelen in de volgende delen.

Coppens en Vercauteren zijn een intrigerend duo, die nog veel mee zullen maken, verwacht ik. Ik hoop dat het volgende boek wel een wat strakkere vorm qua verhaallijn krijgt, waardoor het net wat prettiger en vlotter wegleest. Maar Dullers laat met dit eerste boek in deze reeks zien dat hij nog heel wat plannen heeft met dit eigenzinnige rechercheurs-duo. Ik ben heel benieuwd welke zaak ze de volgende keer op hun bordje zullen krijgen.
3.5 sterren

Gelezen voor het blog in de boekenkast

Marijke

nov 20, 2020

Van begin tot einde word je in dit boek gezogen.
Met een verrassend einde een echte aanrader.
Ik kijk al uit naar de volgende in deze reeks van Coppens & Vercauteren ☺️

Jean-Paul achter de schermen

In mijn vrije tijd schrijf en lees ik veel, ik speel met de kinderen en rijd graag uit met mijn moto. Het beste boek is voor mij Honderd Jaar Eenzaamheid van Marquez. We zijn zijn spoor gaan volgen in Colombia en op de foto hiernaast staan we in de crypte, die hij beschrijft in zijn boek.

IMG_0042 - Jean-Paul Dullers

Ontdek nog meer auteurs van Spannende Boeken

Wil je graag meer Hamley Books-auteurs in hetzelfde genre ontdekken? Veel leesplezier!