Valentijn Ringelberg

Creatief, boekenwurm, eigenwijs

Maak kennis met

Valentijn Ringelberg

Young Adult Auteur

Valentijn Ringelberg (1990) werd geboren in Breda, maar verhuisde al kort daarna naar het Noord-Hollandse Alkmaar. In zijn leven heeft hij veel verschillende baantjes gehad, van achter de computer als digital designer tot voor de klas als lesassistent in de Nederlandse taal. Toch heeft zijn hart altijd bij het schrijven van boeken gelegen.

Zijn liefde voor verhalen begon al op jonge leeftijd. Als kleine jongen speelde hij ze uit met speelgoeddiertjes en knuffels, daarna begon hij ze uit te werken op een oude typmachine en in zijn tienerjaren schreef hij korte Engelstalige verhalen en gamescripts. Hij maakte de overstap naar Nederlandse fictie toen hij zijn eerste jeugdroman schreef in 2011.

Valentijn identificeert zich als een echte boekenwurm en in de afgelopen jaren is zijn collectie boeken gemakkelijk verdrievoudigd. Gemiddeld leest hij zo’n 10 tot 15 boeken per maand en vindt overal wel een momentje om een nieuw hoofdstuk te verslinden. Thuis op de bank, tijdens het sporten met een luisterboek op of in de tattooshop van zijn vriend Thomas. Waar Valentijn gaat, volgt een tas vol boeken.

Het eerste deel in zijn Young Adult fantasyserie De Raad Van Vha’Rymn, Voorbij het Wederwoud, is zijn debuut.

De boeken van Valentijn

Voorbij het Wederwoud

Diep in het Wederwoud wonen de zussen Céli en Phaun. Céli lijdt al jaren aan een onverklaarbare en ongeneeslijke ziekte, die haar afhankelijk maakt van de zorg van haar jongere zusje. Op het moment dat de situatie uitzichtloos lijkt, wordt er plots een oplossing aangereikt. Maar die oplossing heeft een prijs.
Voorbij Het Wederwoud - Valentijn Ringelberg

Wat lezers zeggen

Hieronder vind je enkele recensies van Valentijns boeken. Wil je er ook graag een indienen? Dat kan via deze link. Wie weet verschijnt je recensie dan wel binnenkort op onze website!

Chinouk Thijssen

aug 16, 2020

Een bijzonder, ontroerend debuut over vriendschap en familie.

Jeannie Bertens (Perfecte Buren)

jeanniebertens@planet.nl
okt 3, 2020

‘Voorbij het Wederwoud’ is het debuut van Valentijn Ringelberg. Het is het eerste deel uit de serie ‘De Raad Van Vha’Rymn’.

Phaun, een jonge elfyn, woont in het Wederwoud. Een woud waarin de kringloop van het leven wordt gerespecteerd. De elfyns wonen er in volledige harmonie met de natuur, Phaun woont met haar oudere zus in een hutje net buiten een van de zeven elfyndorpen, ze is nog nooit het Wederwoud uit geweest. Haar zus, Céli en haar partner Noova, hebben Phaun opgevoed na het overlijden van hun ouders. Nu is Céli al een groot aantal jaren ziek en zijn de rollen omgedraaid, Phaun zorgt voor Céli. De wederhelers die voor de zieken van de elfyns zorgen, kunnen Céli niet beter maken, ze kwijnt langzaam weg. Ze nemen soms wel voor een uurtje of wat de zorg voor Céli over zodat Phaun zich ook eens kan ontspannen. Dat doet ze samen met Araan, haar beste vriend. Op een dag keert Noova, inmiddels kapitein van de Compagnie, terug naar het dorp voor het lentfest. Zij is uitgegroeid tot een geducht strijder, ze komt niet alleen voor het grote feest maar ook voor Céli en Phaun. Het lentfest trekt bezoekers van heinde en verre. Phaun kijkt haar ogen uit bij het bezichtigen van mooie kraampjes met handelswaar uit andere landen. Maar er gebeuren ook nare dingen. Zo wordt Korik, een Jotun, vanuit het niets mishandeld en terechtgesteld omdat hij commentaar zou hebben op de Raad van Vha’Rymn. Phaun had hem willen helpen maar wordt op tijd uit de benarde situatie gered door één van de mannen van Noova. Phaun is woedend dat niemand Korik heeft willen helpen en leert op een harde manier dat eenieder die de Raad probeert tegen te werken, zijn of haar leven niet veilig is.
Noova intussen ziet met lede ogen de aftakeling van Céli aan. Ze besluit te blijven en stuurt Phaun op pad om een legendarische Vhéi op te sporen, het gerucht gaat dat er eentje in het Wederwoud is gesignaleerd. De Vhéi zou in staat zijn om Céli te genezen. Phaun heeft alles voor haar zusje over en gaat op pad. Dan begint haar avontuur pas echt. Het leidt haar het Wederwoud uit en andere landen in. Ze ontmoet veel andere personen, sommige personen kan ze vertrouwen, anderen niet. Overal waar ze komt, ziet ze slachtoffers van de Raad, slachtoffers die, nadat ze zijn vermoord, achteloos als afval worden weggegooid. Het maakt haar razend en ze wil hier tegen iets doen; maar wat een jonge elfyn in haar eentje doen? Haar zoektocht naar de Vhéi blijft niet onopgemerkt, er zijn meer kapers op de kust, iedereen lijkt wel te zoeken naar de mysterieuze Vhéi, ook de Raad. Wie zal de Vhéi als eerste vinden?

Valentijn Ringelberg heeft een prima debuut neergezet. Het Wederwoud lijkt me een prachtige plek om in te wonen. Je moet even door de vele namen heen, Valentijn heeft namelijk een hele nieuwe wereld geschapen. Een wereld met verschillende landen en verschillende rassen. De elfyns hebben een koning maar het is de Raad van Vha’Rymn die de werkelijke macht heeft over het hele rijk. De leider van deze Raad is de Ambassadeur. De Raad wil ten koste van alles en iedereen aan de macht blijven. Het Wederwoud is een sprookjesachtige omgeving maar Phaun moet voor haar opdracht dit veilige woud verlaten en de boze buitenwereld in. Dit eerste deel uit een serie eindigt met een cliffhanger. De lezer in mij wil echter meteen door lezen! Ik hoop dat het tweede deel snel gaat verschijnen want dit smaakt écht naar meer. De schrijfstijl van Valentijn is soepel en vlot. In de eerste hoofdstukken gebeurt niet zoveel, eerst moet duidelijk worden wat het Wederwoud is en welke personages een rol gaan spelen in het verhaal. Daarna gebeurt er ineens van alles en komt Phaun in een spannend avontuur terecht waarin ze niemand kan vertrouwen. Een heerlijk boek; 4,5 sterren.

Soraya (Soraya's bookshelf)

Soraya_1112@hotmail.com
okt 12, 2020

Mijn eerste gedachte toen ik dit boek uit had was: ‘Noooo wanneer komt deel 2?!’. Voorbij het Wederwoud had me geheel in beslag genomen en het einde liet me achter met een honger naar meer.
Ik sta er steeds weer verbaast van te kijken hoe een boek je volledig kan opslokken en dat het Valentijn Ringelberg met zijn debuut absoluut gedaan. Ik heb het boek in iets meer dan 2 uur uitgelezen omdat ik het boek met geen mogelijkheid kon wegleggen.

Vanaf de eerste bladzijde vergat ik alles om me heen en wilde ik alleen maar meer weten over Phaun en haar zoektocht naar de genezing voor haar zus.

Valentijn heeft een vlotte levendige schrijfstijl waardoor je niet alleen de beschreven omgeving voor je ziet maar ook Phaun al snel een echt ‘persoon’ voor je wordt. Je leeft intens met haar mee tijdens haar zoektocht en als lezer sluit je haar, door haar liefde en toewijding, al snel in je hart. Door de prachtige kaart die je voor- en achterin het boek kan vinden wandel je nog meer mee met Phaun en besef je goed waar de verschillende locaties van het verhaal zich bevinden.

Ik weet dat ik in ieder geval niet kan wachten tot het tweede deel van De raad van Vha’Rymn uitkomt en ik kan het iedereen aanraden zich te laten betoveren door de lieve Phaun en de prachtige wereld van Vha’Rymn.

Jeroen Dejaegere

nov 20, 2020

Het lijkt haast of de hoogdagen van het high fantasy-genre ver achter ons liggen. Grootheden als Robb, Jordan, Feist en Williams zijn ondertussen gevestigde waarden geworden voor de echte liefhebbers en mindere goden of beginnende auteurs kunnen haast niet optornen tegen de mythische status die de grote engelstalige schrijvers zich hebben toegeëigend. Voor alle duidelijkheid wil ik wel even herhalen : “Het lijkt zo”.
Op regelmatige basis verschijnen nog titels, zelfs van eigen bodem, die het met heel wat minder aandacht moeten stellen en nog een schare fans moeten opbouwen. Maar dat betekent niet vanzelfsprekend dat hun waarde daarom als minder moet ingeschat worden. Helaas bieden slechts weinig uitgeverijen een volwaardig platform om het genre ten volle tot zijn recht te laten komen.
Hamley Books, die ondertussen toch niet meer als een kleine uitgeverij, maar al eerder als minstens een middelgrote boekenproducent mag betiteld worden is gelukkig één van de uitzonderingen op voorgaande regel. Zowat elk genre wordt bij hen van een passende ondersteuning voorzien, zolang uiteraard aan de kwaliteitsvereisten wordt voldaan. En kwaliteit leveren ze, daar kan niemand nog aan twijfelen.
Valentijn Ringelberg was één van de gelukkigen die bij Hamley terecht kon voor de publicatie van zijn debuut en zou dit doen in het drukbevolkte Young Adult-segment, meer zelfs, hij zou dit doen met het eerste deel van zijn fantasiereeks.
Boeken van Hamley en niet in het minst die met een fantastisch tintje worden door de uitgeverij steeds van een aantrekkelijke cover voorzien, dat feit stond al vast, nog voor ook maar de eerste aankondigingen de kop opstaken. Wanneer ook de blurb bekend gemaakt werd, was mijn interesse in ieder geval gewekt. En dan werd het wachten tot het boek eindelijk op de mat zou vallen en mijn kritische leesbeurt kon beginnen.
Meteen bij aanvang wordt duidelijk dat Ringelberg een aangename vertelstijl hanteert die perfect past bij zijn doelpubliek. Het verhalende taalgebruik is uiterst toegankelijk voor de young adultlezers, maar kan tevens zonder probleem de toets van een volwassen en doorwinterd fantasy-publiek doorstaan. Met een aangename afwisseling tussen beschrijvende volzinnen, stuwende verhaalstructuur en geloofwaardige dialogen dompelt de auteur zijn publiek onder in een realistisch aanvoelende fantasiewereld.
Niettegenstaande we hier kunnen spreken van wederom een ijzersterk debuut onder de vleugels van Hamley, is het boek niet helemaal foutloos. De personages worden niet allemaal van een even sterke achtergrond voorzien, waardoor het soms wat moeilijker is om er een passende voorstelling van te maken terwijl je je een weg baant door de samenleving in en rond het Wederwoud. En in de eerste hoofdstukken wordt net wat te lang stil gestaan bij de relatie en verhoudingen tussen het hoofdpersonage en haar zus. Zelfs de overgangen tussen diverse hoofdstukken voelen bij momenten net niet vloeiend genoeg. Maar dat zijn allemaal kleine foutjes, die we graag met de mantel der liefde toedekken wanneer we het hebben over een debuutuitgave.
Je merkt in ieder geval dat de schrijver perfect weet hoe hij een pen moet hanteren. De woorden lijken haast moeiteloos tot een geheel verwerkt en wat betreft plotstructuur heeft Ringelberg de nagel op de kop geslagen. Zijn stijl lijkt wat op een cross-over tussen Naomi Novik en Sarah J. Maas en zal ongetwijfeld heel wat lezers weten te bekoren.
Als je op zoek bent naar een toegankelijk high-fantasyverhaal met een logische opbouw en sterke verhaallijn in een aantrekkelijk jasje, dan kan je met Voorbij het Wederwoud niet fout gaan. Een debuut dat weet te overtuigen en een bijna foutloos parcours aflegt.

Tessa Vandepoel

nov 20, 2020

Heel mooi en ontroerend verhaal!
Valentijn heeft een vlotte schrijfstijl die de lezer weet te betoveren. De opbouw van het verhaal en de ontwikkeling van de personages is heel goed uitgewerkt, de lezer krijgt al snel een band met Phaun.
Voorbij het Wederwoud zit vol met plotwendingen, emoties en veel verschillende wezens.
Zalig boek om te lezen!

Danique ( xaboutbooksx )

nov 20, 2020

Personages:
Laten we beginnen met onze hoofdpersonages, genaamd Phaun en Celi. Twee zussen die alles voor elkaar overhebben. Als ik kijk naar Phaun zie ik een gekweld meisje die vastzit in haar leven zoals dat nu is. Ze is koppig en ruimdenkend, en dat maakt haar een mooi personage met mooie karaktertrekken. Ze maakt een mooie groei door in het verhaal, en komt er zo achter dat niet alles is zoals het lijkt, je merkt dat ze echt wat leert en dat was iets fijns zo blijft ze niet oppervlakkig. Celi is een personage waar we in dit deel niet veel mee te maken krijgen. Daarom is het lastig te bepalen hoe zij is als mens en wat haar persoonlijkheid is, wat je wel uit het verhaal kan halen is dat Celi erg sterk is en veel geeft om haar geliefden twee mooie eigenschappen waarvan ik hoop meer te kunnen lezen.

Wat het boek zo ruimdenkend maakt is de relatie tussen Celi en Noova. Zij zijn twee vrouwen die elkaars geliefden zijn en ook met elkaar getrouwd zijn. Het ligt er niet bovenop in dit verhaal, en waar andere lgtbq+ boeken meer over de coming out gaan, is dit hier totaal niet het geval dat maakt het fijne personages en maakt het ook dat dit gewoon heel normaal is en ook zou moeten zijn. In boeken en daarbuiten.
Het verhaal:
Dit is eerlijk gezegd tegelijkertijd goed en heeft ook mindere punten. Laten we met het mindere beginnen. Het voelde een beetje vertrouwd aan waarmee ik bedoel dat ik het al eens gelezen heb maar dan in een net wat andere versie. Dat geeft niet het deed niet onder aan de kwaliteit van het verhaal. Dat is namelijk ook het enige minpuntje, ik denk namelijk dat Valentijn nog een beetje zoekende is, maar dit is absoluut de juiste weg. Het begin is prima, ingezogen gebeurde niet maar het was ook niet, niet goed om niet door te lezen. Pas na ongeveer 50 bladzijdes zat ik er lekker in en kon ik hem ook niet meer wegleggen. Het einde was pas verassend, we waren van te voren al gewaarschuwd voor een cliffhanger, en ja dames en heren die zit er zeker in, het stopt op een cruciaal punt en je wilt doorlezen maar dan helaas zijn er gaan pagina’s meer over. Het zit goed in elkaar en heeft op het puntje wat ik eerder benoemde zeker alleen maar positieve dingen.
Schrijfstijl:
Hier is een ding zeker, Valentijn heeft een eigen stijl en deze ook verder ontwikkeld doorgaande het boek. Je merkt dat hij zekerder wordt van het verhaal en ook echt één werd met de personages en dit was heel fijn om te lezen want dat zie je niet vaak. Het is een heerlijke luchtige schrijfstijl, waarin echt is gelet op de details en hoe je de personages als beste naar voren kon laten komen. Met die cliffhanger heeft hij laten zien wat hij in huis heeft, het is namelijk niet gemakkelijk om op het juiste punt te kunnen stoppen en dit is fenomenaal gedaan. Mijn complimenten dus voor het schrijfwerk.
Waardering:

En dan nu het moment van de waarheid. Het eindoordeel. Het is jullie vast al opgevallen dat ik dit een goed boek vond. Vond ik hem helemaal geweldig? Nee dat niet, moet dat dan ook? Nee ook dit niet, want onthoud het is een debuut. Ik geef het vier sterren omdat de opzet goed is de personages absoluut ook, er zit alleen nog een verbeterpuntje in het verhaal omdat het wat bekend voorkwam, maar ik heb gehoord over een novelle en ik heb het idee dat Valentijn zich daar pas echt gaat onderscheidden van de rest, want de kwaliteiten zijn absoluut aanwezig!

Elsa Bakker

apr 20, 2021

De novelle van Valentijn Ringelberg betreft wederom een goed verzorgde hardcover uitgave. Paars en roze tinten voeren de boventoon in de cover waarop de titel, auteursnaam en dergelijke duidelijk zichtbaar zijn. Zoals op de achterzijde vermeld staat speelt dit verhaal zich voor het andere boek ‘Voorbij het Wederwoud af en is het een los te lezen avontuur.
De proloog zorgt er gelijk voor dat ik mij allerlei dingen af begin te vragen. Wat is er hier aan de hand, waar gaat dit over, wie zijn de personages precies enzovoort. Hierdoor ben ik dus gelijk getriggerd om door te lezen want ik wil tenslotte antwoord op al die vragen die door de proloog zijn ontstaan.
De novelle ‘Hij die niet bestaat’ heb ik zeker met plezier gelezen maar nog altijd verlang ik het meest naar een direct vervolg op ‘Voorbij het Wederwoud’. Die eindigde tenslotte met een spannend moment oftewel Cliffhanger. Dit verhaal is wel degelijk gesloten aan het eind. Wel vind ik het erg leuk om te zien dat de schrijver ook op deze manier zijn lezers weet te bereiken en ze alsnog een sterk, wel kort, verhaal biedt.

Valentijn achter de schermen

Het liefst ben ik de hele dag met boeken bezig. Ik begin mijn dag standaard met een uurtje lezen met een kop groene thee om wakker te worden. De rest van mijn dagen zijn gevuld met het schrijven van mijn boeken, het maken van bookstagram foto’s en het afstruinen naar nieuwe pareltjes in de Noord-Hollandse boekhandels. The Orïsha Legacy en The Lunar Chronicles behoren tot mijn favoriete boekenseries en ik lees zelden alleen met mijn zwarte kat Lint als mijn schaduw.

WhatsApp Image 2020-07-10 at 16.21.27 - Valentijn Ringelberg

Ontdek nog meer Young Adult Auteurs

Wil je graag meer Hamley Books-auteurs in hetzelfde genre ontdekken? Veel leesplezier!