fbpx

De auteur en zijn tooltjes

Toen Shakespeare zijn Hamlet schreef had hij enkel de beschikking over een stuk perkament of papier, een ganzenveer en inkt. Meer had de Bard niet nodig om een paar bestsellers te schrijven. Het waren sowieso andere tijden en een mens moet met zijn tijd meegaan. Ook vandaag zijn er nog massa’s auteurs die voldoende hebben aan een schriftje en een pen. Maar zo ben ik niet.
Mijn alter ego (Software consultant dus IT’er) volgt zijn natuurlijke pad en dat is er één van tooltjes, handige programma’s of hulpmiddelen die het schrijven vergemakkelijken. In mijn geval moet ik eerder zeggen: ‘de chaos in mijn hoofd in goede banen leiden’. Ik ben sowieso al gek op tooltjes, vooral als ze gratis zijn. Alles wat het leven gemakkelijker kan maken is bij mij aan het goede adres, ook tijdens het schrijven.

Nochtans ben ook ik begonnen met pen en papier. Mijn boek ‘Ravenburcht’, die in oktober in de winkels ligt, ontstond meer dan 25 jaar geleden op een camping ergens in Frankrijk. Tijdens de zomervakantie was onze jongste dochter maar een paar maanden oud en sliep nog na de middag. De oudere kinderen vermaakten zich in de speeltuin of bij vakantievriendjes en mama zat voor de tent te schrijven op een meegebrachte blocknote. Na de vakantie heb ik alles mooi uitgetypt op mijn allereerste laptopje en de allereerste versie van Word die betaalbaar was. Het was een hele stap voorwaarts.
Schrijven was in die dagen iets wat ik deed als ik er zin in had en als ik eerlijk ben had ik altijd wel zin om te schrijven, maar een gezin met vier kinderen, oudervereniging, avondschool en leesmoeder op school lieten niet zo veel tijd.

Maar kinderen worden ouder, hebben hun eigen manier om zich te vermaken en mama kreeg meer tijd. Maar vooral, de computers werden krachtiger en je vond meer en betere tools dan mijn vertrouwde tekstverwerker. Mijn allereerste vondst – ik gebruik ze nog steeds – was Evernote, een tool om notities in te verzamelen. En ik verzamel wat af tijdens de ontdekkingsfase van een verhaal. Een paar jaar geleden verving ik Evernote door Quip, dat jammer genoeg niet meer gratis is maar waar ik gelukkig een levenslange licentie van op de kop kon tikken. Er is namelijk één ding dat al mijn tooltjes gemeen hebben, ik kan ze overal gebruiken. Ze werken zowel op Mac als op Windows en hun data staat in de cloud.

Die Cloud was ook een ware ontdekking. Hoewel ik al eeuwen een gmail adres heb, gebruikte ik haast nooit de data opslag of de andere functionaliteiten. Die kwamen goed van pas toen ik begon te reizen en niet altijd de beschikking had over mijn externe harde schijf thuis met al mijn research op. Het feit dat ik nu alles overal beschikbaar had, was ook het omslagpunt in mijn lange weg naar gepubliceerd auteur. Ik doceerde veel in het buitenland en de eenzame avonden op hotel waren nu ideaal om te schrijven. Ik schreef zelfs op luchthavens wanneer de vlucht vertraging had of bij lange lay-overs. Maar de ultieme tool had ik nog niet gevonden. Ik had iets nodig om de chaos in mijn hoofd in goede banen te leiden. Mijn hoofd is namelijk één grote verhalenmachine die nooit ophoudt. Personages vechten om aandacht, plaatsen en locaties strijden om voorrang. Ik schreef ze vaak wel op maar dan wist ik niet meer waar ik het gelaten had en dat zorgde voor frustraties.

De echte revelatie kwam er toen ik een paar jaar geleden NaNoWriMo won, een schrijfwedstrijd waar het je enkel om te doen is om schrijfritme te ontwikkelen. 50.000 woorden tijdens de maand november, dat was het doel. Als winnaar kreeg ik korting op een tool die ik nog steeds gebruik. Scrivener heeft mijn leven als auteur echt wel verbeterd. Plots had ik een tool die ik zowel op Mac als Windows kon gebruiken, ja zelfs op de ipad kon ik verder werken. Het geeft je de mogelijkheid om het raamwerk van je boek op voorhand uiteen te zetten. Je kan schuiven met hoofdstukken of scenes, je kan bij elke scene notities, foto’s en context zetten. Er zit een sectie in om je personages vorm te geven zodat je tenminste altijd weet dat John staalblauwe ogen heeft en donkerblond krullend haar en niet bruin omdat je vergeten was dat je dat in het begin zo had aangegeven. Je kan er ook de beschrijving van locaties in kwijt, wat vooral handig is als je fantasy schrijft. En uiteraard is er ook een ruime sectie voor je documentatie en opzoekwerk.

Recent ontdekte ik Trello, een tool die gebruikt wordt door project managers maar die ook prima geschikt is om de hoofdstukken van je boek te plannen. Je kan schuiven met blokjes tot alles in de goede volgorde staat, je kan kleuren toewijzen voor POV (of Point of View, vanuit welk oogpunt wordt het verhaal verteld.) Je kan zelfs je personages toevoegen als medewerkers zodat je in één oogopslag ziet wie er meespeelt in welk hoofdstuk.

De planner in mij is een gelukkig auteur. Ik heb alles wat ik nodig heb om in alle rust een verhaal te plannen, te researchen en te schrijven. Ik heb mijn twee persoonlijkheden verzoend. De IT’er helpt de auteur met oplossingen, de auteur helpt de IT’er met het uitschrijven van projectplannen. Kan het nog beter?

Auteur: Ina de Man