fbpx

Terugkijk op 2020

2020 is voor quasi iedereen op deze aardbol hét jaar dat we met onze voeten op de grond werden gezet. Al onze vrijheden en wat we gewoon waren, werden on hold gezet omwille van een virus waar we rond deze tijd, een jaar geleden, voor het eerst iets over vernomen hebben. Het werd Covid-19 genoemd, oftewel Corona (niet handig voor bepaalde bierproducenten of verzekeringsmaatschappijen), en in januari begonnen de eerste berichten op te duiken van mogelijke problemen.

Januari en februari waren desondanks voor ons nog vrij normale maanden. Januari was een rustige, donkere maand – zoals elk jaar – met nieuwe boeken die op het punt stonden om uitgebracht te worden, en een zeer sterke groei vanuit Hamley, tot meer dan een verdubbeling zelfs van ons aanbod. In januari en februari  konden we ook nog enkele boekvoorstellingen organiseren, en waren er leuke events. Het leven leek nog vrij normaal toen, en alles verliep vrij vlot.

Half maart was het dan zover en op het punt dat we net nog een aantal boeken in de winkels hadden gelegd, werden diezelfde winkels plots gesloten. Meteen was het alle hens aan dek, want wat doe je dan als uitgever? Na veel wikken en wegen hebben we met pijn en in het hart moeten beslissen om alle boeken die verder nog in april, mei en juni gepland waren, te verhuizen naar het najaar. Niemand was immers bezig met lezen, en het was voor ons in België een hele vreemde periode. 

Toegegeven, ook wij hadden hier mentaal en moreel veel last van. We hebben er nooit iets over gezegd online, maar het was heftig en met veel ups en downs. Veel beslissingen die genomen moesten worden, onzekerheden, noem maar op. Maar rond mei wisten we heel zeker: we blijven doorgaan zoals we bezig waren, en we gingen ons najaar niet laten verpesten door het hele Covid-gebeuren. Bovendien waren de winkels tegen die tijd weer open – gelukkig is dit in Nederland altijd zo gebleven – en hadden we weer moed. Veel lokale boekhandels hebben in die tijd trouwens erg creatieve oplossingen gevonden. En wij? Wij hebben van de gelegenheid gebruik maakt om onze gloednieuwe site en webshop online te zetten.
Vanaf augustus konden mensen ook gesigneerde exemplaren bestellen, ter vervanging van alle afgelaste boekvoorstellingen én hadden we ook een digitale oplossing: online lanceringen. Het was niet hetzelfde, maar het was iets en we kregen veel positieve reacties op wat we konden aanbieden. 
Het najaar is voorbij gevlogen dat het geen naam heeft. Het hele jaar trouwens, want op het moment van de verplichte quarantaines hebben we veel tijd gewonnen – wat heel positief is – en die tijd ook nuttig gebruikt. De site, de lanceringen, de boekvoorstellingen, alles eromheen, het heeft ons een nieuwe vorm van communicatie opgeleverd die we gaan blijven hanteren in 2021. 

Wat nu met 2021?
Het vaccin – of je nu voor of tegen bent, het is er wel, sneltesten die het misschien mogelijk maken om terug leuke dingen te organiseren, het zijn positieve nota’s die hopelijk van 2021 een draagbaar overgangsjaar zullen maken. De winkels zijn open (en hopelijk blijft dat zo), het online gebeuren zit in de lift en ook wij hebben een groei die we in 2021 willen stabiliseren, met hetzelfde aantal boeken verspreid over drie grote categorieën: spannende boeken, young adult en jeugd, in verschillende vormen en formaten. We hebben toffe auteurs die echt een hart hebben voor hun boeken, hun collega’s en hun lezers en we hebben mooie nieuwe titels die we graag aan onze lezers tonen. 
Dat – zo eenvoudig kan het zijn – is ons plan. Wij zien de toekomst positief tegemoet, hopelijk jullie ook! 

Wij wensen jullie alvast een zeer warm en fijn 2021 toe!
Sandra en Cathy(en Hamley)

Alle Hamley auteurs wensen jullie een warm, liefdevol, gelukkig 2021 met veel leuke boeken en veel leesplezier.