fbpx

Cocoonen

Kan ik er mijn beroep van maken, please? Ik verzeker je, ik zal het uitstekend doen. Maar goed, tot het zover is, moet ik het beperken tot mijn vrije tijd. Cocoonen betekent trouwens: ‘Je terugtrekken binnenshuis om te ontspannen.’. Nou, dat kan ik als kluizenaar als de beste, en dat ontspannen, daar heb ik ook geen moeite mee.

Niet alleen de betekenis, maar ook het woord zelf: ‘cocoonen’, vind ik zalig. Het roept een warm nestgevoel op, alleen al door het uitspreken ervan omarmt het me met gezelligheid en rust.

Zo weinig mogelijk doen en relaxen. Heerlijk is dat. Je op de bank nestelen met zachte dekens, een kop koffie, thee of een glas wijn, en snacks, veel snacks. En niet te vergeten, een hond of kat als gezelschap. Huisdieren hebben het cocoonen tot een hoger niveau gebracht, dus die mogen als cheerleaders niet ontbreken. Toch? (Tip: geen huisdier? Neem er een knuffelbeer bij.)

Heb je dat ook? Ik kan geen interieurwinkel voorbijlopen of ik wil een fleece deken en kaarsen kopen, want er zijn zoveel leuke spulletjes die het cocoonen net nog wat gezelliger kunnen maken. Ik jammer en smeek terwijl mijn man me aan de arm uit zo’n winkel wegtrekt, want ik heb al veel dekentjes en kussens en kaarsen en…. Of heb je er wel ooit genoeg van?

Cocoonen kan natuurlijk op tal van manieren: tijdens het kletsen met vrienden, bij een film (of nog beter: een serie bingewatchen) of uiteraard met een goed boek. Idealiter is het stormachtig buiten, wordt het huis door een gure wind geteisterd, zijn er scherpe regenvlagen die met bakken uit de lucht vallen of is de tuin een wit deken van sneeuw. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een hekel aan storm en mijn favoriete seizoen is de zomer. Misschien omdat ik aan de kust woon; stormen kunnen hier nogal heftig zijn. Maar een heerlijk zonnetje dwingt me al gauw om naar buiten te gaan, om iets te ondernemen. Als ik daar dan geen zin in heb, en liever niksend op de bank kruip, voel ik me schuldig en/of lui, wat het cocoonen minder prettig maakt.

Als ik dus nergens heen hoef of niet hoef te werken, geef mij dan maar boze weergoden. Ow yes! Slecht weer is hét excuus om die dag een innige relatie met de bank aan te gaan tot mijn kont pijn doet van het zitten, doordat ik alleen ben opgestaan om een nieuw boek te pakken of om iets te drinken en te eten te halen.

Dus ja, cocoonen is mijn favoriete bezigheid, als alle omstandigheden juist zijn. Dat zijn ze op dit moment. Dus tot later. De bank roept me!  

door Mel Hartman