fbpx

Wat is Booktok?

In de afgelopen jaren is er een nieuwe trend ontstaan in de boekenwereld genaamd BookTok. BookTok is een community van boekliefhebbers op TikTok die video’s maken over boeken die ze hebben gelezen, aanbevelingen geven en leeslijsten delen.

BookTok is ontstaan in de zomer van 2020, toen TikTok-gebruikers zich begonnen te organiseren rond het delen van hun liefde voor boeken. Het begon als een kleine groep van boekliefhebbers die elkaar volgden en video’s maakten over de boeken die ze aan het lezen waren. Al snel verspreidde het zich over de hele wereld en nu is BookTok uitgegroeid tot een community van miljoenen mensen.

BookTok-video’s kunnen variëren van eenvoudige aanbevelingen tot diepgaande analyse van personages en verhaallijnen. Sommige video’s bevatten ook discussies over boekenclubs, recensies van boeken en zelfs leestips van auteurs zelf.

Een van de grootste voordelen van BookTok is dat het een toegankelijke manier is om aanbevelingen te krijgen voor nieuwe boeken. Gebruikers kunnen snel door video’s scrollen en aanbevelingen vinden die passen bij hun interesses. BookTok heeft ook geholpen om diverse boeken en auteurs meer aandacht te geven, vooral in genres die traditioneel minder aandacht krijgen.

BookTok heeft ook geleid tot enkele interessante ontwikkelingen in de boekenwereld. Sommige boeken die populair zijn geworden op BookTok, zoals “The Song of Achilles” van Madeline Miller, hebben geleid tot hernieuwde belangstelling voor oude mythen en klassieke literatuur. Andere boeken, zoals “The Vanishing Half” van Brit Bennett, hebben geholpen om een ​​breder gesprek te voeren over identiteit en ras.

Hoewel BookTok een geweldige manier is om nieuwe boeken te ontdekken en de gemeenschap van boekenliefhebbers uit te breiden, heeft het ook enkele nadelen. Sommige gebruikers hebben kritiek geuit op de oppervlakkigheid van sommige video’s en de nadruk op esthetiek in plaats van inhoud. Anderen hebben geklaagd over de nadruk op populaire boeken en de druk om boeken te lezen die populair zijn op BookTok in plaats van hun eigen interesses te volgen.

In conclusie, BookTok is een interessante nieuwe ontwikkeling in de boekenwereld. Het heeft geholpen om nieuwe boeken en auteurs onder de aandacht te brengen en heeft een gemeenschap van boekenliefhebbers gevormd die anders misschien niet met elkaar in contact zouden zijn gekomen. Of je nu een fervent lezer bent of gewoon op zoek bent naar nieuwe aanbevelingen, BookTok is zeker een platform dat de moeite waard is om te verkennen.