Amina Laffet

Rustige dagdromer

Maak kennis met

Amina Laffet

Young Adult & Jeugdauteur

Amina Laffet is een gloednieuwe naam in de boekenwereld.

Als kind zat ze altijd met haar hoofd in de wolken en verslond ze boeken over  verre landen en fantasiewerelden. Door verhalen te schrijven reist ze naar die werelden. Dat heeft geresulteerd in een eerste boek.

Naast auteur is Amina ook copywriter en jobcoach. Ze heeft Tunesische roots, werd in Antwerpen geboren, is indrukkend vloeiend in vier talen en houdt ook van zwemmen en natuurwandelingen. Ze deelt haar woning met haar indrukwekkende boekencollectie.

Haar focus ligt op hedendaagse Young Adult met een maatschappijkritische insteek. In 2021 debuteert ze ook als Jeugdauteur.

Boek(en) van Amina om uit te kiezen

De Legende van Musoro (maart 2021)

In Momuto, wordt elke avond bij het kampvuur het verhaal van Lake Musoro verteld. De kinderen zijn bang voor het wezen in het meer, maar dan verdwijnt de jonge Lima. Is ze ten prooi gevallen aan het monster?

Zwarte Vijvers

Dombergen, 2032. Het geluid van een geweerschot echoot in Zwarte Vijvers, een beruchte gettobuurt. De dertienjarige Rashad wordt geraakt door een kogel die eigenlijk bedoeld was voor een bendelid. Hij heeft dringend hulp nodig.
Zwarte Vijvers - Amina Laffet - Hamley books

Wat lezers zeggen?

Hieronder vind je enkele recensies over Amina Laffet. Wil je er ook graag een indienen? Dat kan via deze link. Wie weet verschijnt je recensie dan wel binnenkort op onze website!

Marieke Scheers

aug 16, 2020

Een krachtige, hedendaagse boodschap

thereadingtwinsnl

threadingtwins@hotmail.com
okt 12, 2020

Zwarte Vijvers is het debuut van Amina Laffet. Al zou ik dat niet gedacht hebben na het boek gelezen te hebben.
In Zwarte Vijvers lees je vanuit verschillende personages, wat ik meestal heel storend vind in boeken, in Zwarte Vijvers was dat echter niet zo. Het voegde echt wat toe aan het verhaal.
Ook vind ik het heel tof dat Amina in haar boek verschillende onderwerpen aansnijdt die je niet zo vaak ziet in boeken.
Ze heeft alles heel realistisch geschreven. Ik heb echt meegevoeld met de personages. Haar schrijfstijl is ontzettend fijn.
Er gebeurde best veel in het boek, waardoor het niet ging vervelen.
Het maakte ook dat het makkelijk weg las.
Het boek was zo ontzettend spannend dat ik het niet weg heb kunnen leggen. Dan het einde, het enige wat ik daarover kan zeggen is wauw. Het einde was emotioneel en ontzettend mooi geschreven.
Ik heb een traantje weg moeten pinken.
Een ontzettend mooi, realistisch en emotioneel debuut van Amina Laffet.

Jeannie Bertens (Perfecte Buren)

okt 12, 2020

Amina Laffet is een jonge Belgische auteur met Tunesische roots. Haar focus ligt op hedendaagse young adult met een maatschappijkritische insteek. Zwarte Vijvers is haar debuut.
België in de nabije toekomst. In de grote steden zijn er al sinds jaar en dag onveilige buurten, getto’s waar bendes het voor het zeggen hebben en hulpverleners hun leven niet veilig zijn. De regering wil daar een einde aan maken door een aantal van die getto’s tot no-go-zones te bestempelen. Alle hulpverleners mogen op straffe van hoge boetes, die getto’s niet meer in. De mensen die hulp nodig hebben, zullen op eigen kracht de no-go-zones moeten verlaten om daarbuiten hulp te zoeken. Zwarte Vijvers is zo’n onveilige buurt die als een no-go-zone wordt bestempeld.
Natuurlijk roept deze wet veel tegenstand op, er zijn veel betogingen, ook in en nabij Zwarte Vijvers. De tegenstanders worden uitgedaagd door voorstanders van de nieuwe wet, de spanningen lopen hoog op.
Maar er wordt ook nog gewoon geleefd in Zwarte Vijvers. Rashad, een jongetje van dertien, speelt basketbal met zijn vriendjes om de tijd door te komen. Ze genieten van een lekker ijsje na het spelen en hebben geleerd om zich afzijdig te houden van de twee rivaliserende bendes in de wijk. Op de dag dat de wet wordt aangenomen, klinken er schoten op het pleintje waar de jongens (en een meisje) aan het basketballen zijn. Rashad wordt geraakt door een afgeketste kogel. De wijk is dan al afgezet in verband met toenemende onlusten en plunderingen. Er volgt een race tegen de klok om Rashad uit het getto te krijgen en naar een ziekenhuis te brengen. Zijn vrienden, zijn moeder, een dokter en een verpleger uit het getto, enkele demonstranten, een influencer en enkele buurtbewoners doen hun uiterste best. Ze worden daarbij tegengewerkt door andere demonstranten, de bendeleden én de nieuwe wet. Hoe zal dit aflopen?
De auteur hanteert een vlotte schrijfstijl. De korte hoofdstukken worden steeds vanuit andere personages verteld, het is hun persoonlijke impressie van het zich ontwikkelende drama. Soms wordt een gebeurtenis daardoor drie tot vier keer belicht maar omdat het steeds vanuit een wisselend perspectief is, worden er nieuwe elementen aan het verhaal toegevoegd. Het maakt ons ook duidelijk hoe snel een ogenschijnlijk normale situatie kan escaleren tot levensbedreigend. Daar is niet veel voor nodig. Simpele oplossingen voor het beheersen van getto’s bestaan niet, dat maakt dit verhaal ook pijnlijk duidelijk. Toch is het ook een verhaal van hoop, hoop op gezond verstand en de wil om écht naar elkaar te luisteren in plaats van te oordelen. Ik heb een bijzonder mooi en sterk debuut gelezen dat mijns inziens de volle vijf sterren verdient!

Ramonaleest

nov 20, 2020

Er komen in deze young adult veel personages aan bod. Maar allen zo uitgewerkt dat ik me een goed beeld van ze kan maken. We krijgen te maken met voorstanders van de no-go gemeentes, maar ook met tegenstanders.

Het hoofdthema in dit boek is toch wel racisme. Die zich op verschillende manieren laat zien. Van geweld tegen hulpverleners als de bendes die onderling in gevecht zijn. Helaas wordt bij het laatste gevecht een onschuldige jongen neergeschoten. In dit scenario komen verschillende personages met elkaar in aanraking.

De persoon zelf was belangrijk. Niet zijn afkomst, niet zijn religie, niet zijn geslacht en daar ging ze voor strijden.

pagina 27
Bovenstaande quote is afkomstig van Tamara, zij heeft samen met haar beste vrienden een beweging opgezet om te protesteren tegen de nieuwe wet. Voor mij is dit een van mijn favoriete personen in dit verhaal.
Afifa is ook een van de personages in dit verhaal die iets met me doet. Zij merkt zelf haar tekortkomingen op door haar eigen opvoeding en wil dit niet bij haar zoon overbrengen. Wat ik mooi vond om te lezen is dat ze geconditioneerd is om op een bepaalde manier ´verkeerd´ te denken.

We krijgen 12 november mee door de ogen van de personages. Hoe een ieder deze dag begint, wat ze aan het doen zijn. Tot het moment dat de nieuwe wet erdoor is.

Dit verhaal lezen we vanuit verschillende perspectieven. Deze komen met elkaar in aanraking, waardoor ik het idee heb een volwaardig verhaal gelezen te hebben. Laffet heeft me hier enorm mee verrast.

Soraya (Soraya's bookshelf)

nov 20, 2020

In letterlijk één ruk en een heleboel boosheid en tranen las ik dit boek uit. Ik kan het niet prachtig noemen, of geweldig of spannend omdat al deze woorden de lading die het boek heeft niet dekken. Het is een boek wat je gewoon gelezen moet hebben en dat geldt voor iedereen niet alleen jongeren.

Zwarte Vijvers zet je echt aan het denken en laat op bijzondere wijze zien hoe we allemaal iets kunnen doen om de wereld een stukje mooier te maken. Dit boek zou je na het lezen ervan nog lang bijblijven en iedere lezer hopelijk aanzetten om iets liever voor elkaar te zijn en elkaar waar mogelijk iets meer te helpen. Want hoeveel is een mensenleven voor jou waard?

Tessa Vandepoel

apr 20, 2021

Leuk, avontuurlijk en magisch verhaal dat je helemaal meesleept in de legende.
De personages waren tof en hadden duidelijke beweegredenen.
De zoektocht naar Lima zat vol onverwachte ontmoetingen en spannende avonturen, het einde is enorm speciaal en prachtig beschreven.

Amina achter de schermen

Lezen, zwemmen en wandelen. De perfecte leesplek is overal waar ik geen kromme nek van krijg. Ik heb geen beste boek aller tijden, maar lees graag verschillende genres door elkaar heen.

writing, writer, notes

Ontdek nog meer Young Adult of Jeugdauteurs

Wil je graag meer Hamley Books-auteurs in hetzelfde genre ontdekken? Veel leesplezier!