Jen Minkman

Creatief, dromer & positief

Maak kennis met

Jen Minkman

Young adult auteur

Jen Minkman werd geboren in Alphen aan den Rijn en verhuisde op 19-jarige leeftijd naar Den Haag voor haar studie aan de Haagse Hogeschool. 

Na een uitwisseling, stage en masterstudie in Salzburg, Brussel en Cambridge kwam ze terug naar Den Haag en werd lerares Engels op de middelbare school. In 2020 verhuisde zij naar Utrecht.

Zij is in de eerste plaats auteur en schrijft en publiceert al jaren boeken in het Young Adult (Fantasy) genre. Zo haalde zij o.a. bekendheid met haar boek ‘Het Licht van de Lorelei.’ Zij schrijft Nederlandstalig en Engelstalig werk.

Sinds 2017 is zij fulltime auteur. In augustus 2017 behaalde zij als eerste Nederlandse YA-auteur ooit een plekje op de USA Today bestsellerlijst.

Jens debuut bij Hamley Books, ‘Mijn hart van IJs’ werd gebaseerd op een bestaande Oostenrijkse mythe en verschijnt in het najaar van 2020.

De boeken van Jen

Mijn Hart van ijs

Een eeuwenoude vloek teistert al sinds de middeleeuwen de Oostenrijkse vallei waar Magda woont. Als Magda's broertje Tobias spoorloos verdwijnt, gaat ze op zoek naar een manier om hem te redden.
Mijn Hart van ijs - Jen milman


Koning van het Sintelwoud

De tweelingzussen Vasilisa en Morana wonen diep in het bos vlak bij de rand van het mysterieuze Sintelwoud. Morana is voorbestemd om op haar zeventiende verjaardag te trouwen met de koning van het Sintelwoud.


Sterrenjager

Bovennatuurlijke verschijnselen en een goed familiemysterie? Say no more. Sterrenjagers neemt je mee in een avontuur dat je niet meer kan loslaten!
Sterrenjager - Jen Minkman - Young Adult - HamleyBooks

Wat lezers zeggen

Hieronder vind je enkele recensies van Jens boeken. Wil je er ook graag een indienen? Dat kan via deze link. Wie weet verschijnt je recensie dan wel binnenkort op onze website!

Sandra J. Paul

aug 16, 2020

Een divers auteur die een prachtig palmares bij elkaar heeft geschreven en hiermee wereldfaam heeft behaald.

Chantal During (Magicofbooksnl)

nov 20, 2020

Jen Minkman is een auteur met ontzettend veel boeken op haar naam, waaronder Het licht van Lorelei. Nu is onlangs haar nieuwste boek bij Hamley Books verschenen en het draagt de naam Mijn hart van ijs. Dit is een Mythologisch Young Adult boek en kan het beste omschreven worden als een modern sprookje over familie, vriendschap en liefde.

Mijn hart van ijs is niet een boek waar je meteen het verhaal in gesleurd wordt, het heeft echt wel even de tijd nodig om op gang te komen. Dit komt vooral omdat Jen Minkman veel dingen in het verhaal mysterieus houdt. Je vraagt je af wat er aan de hand is en waar het verhaal in Mijn hart van ijs precies naartoe gaat. De hoofdstukken uit het verleden zijn daarom extra interessant om te lezen, want daardoor ontdek je steeds een stukje van het geheim.

Net voordat je op de helft bent van Mijn hart van ijs wordt het verhaal iets spannender. Ik kan niet precies verklappen waarom, maar vanaf dat moment weet Jen Minkman de aandacht van de lezer echt te grijpen en mee te sleuren in de wereld die zij heeft gecreëerd. Je krijgt meer grip op het verhaal, het wordt allemaal iets tastbaarder en de worldbuilding wordt steeds sterker. De tweede helft van Mijn hart van ijs is daarom ook één van de redenen waarom ik graag Fantasy boeken lees!

Jen Minkman is een kei in het schrijven van verhalen waarin legendes tot leven komen. Aan de ene kant speelt het verhaal in Mijn hart van ijs zich gewoon af in onze wereld, maar aan de andere kant combineert zij dit met verschillende fantasy elementen die je hier zeker niet vindt. Dit is een combinatie die ik altijd erg kan waarderen, zeker als de auteur er de tijd voor neemt om alles met elkaar te verweven zodat het net lijkt alsof het verhaal echt gebeurd is. En dat doet Jen Minkman met Mijn hart van ijs!

Mijn hart van ijs van Jen Minkman is een fijn Young Adult boek over hekserij, familie en vriendschap. Het verhaal komt een beetje traag op gang en mist in het begin een beetje spanning, maar uiteindelijk ontpopt dit boek zich tot een verslavend sprookje. Zeker een aanrader voor iedereen die gek is op mythologie en verhalen over hekserij.

Nîne Reniers

nov 20, 2020

Mijn hart van Ijs – Jen Minkman
Magda heeft zich altijd al een buitenstaander gevoeld op school. Sinds een onverklaarbare gebeurtenis in de lagere school vinden de andere kinderen in het dorp haar maar raar. Het woord “heks” wordt haar vaak nageroepen in de wandelgangen. Gelukkig is ze niet alleen, ze heeft een geweldige familie en haar beste vriendin Kath. Maar dan treft het noodlot haar. Haar 10-jarig broertje raakt tijdens de carnavalsweek vermist. De timing is geen toeval. Al eeuwenlang verdwijnen er kinderen uit hun dorpje tijdens de carnavalsweek. Het verhaal van de vloek de berggeest is door iedereen gekend, maar nog nooit heeft iemand er iets aan kunnen doen. Magda is echter vastbesloten het hier niet bij te laten. Ze zal koste wat kost haar broertje terughalen.
Jen Minkman is bekend als auteur van young adultboeken bij uitgeverijen Dutch Venture Publishing en Hamley Books. Zij stond al op de USA Today bestsellerlijst en haar boeken werden al in verschillende talen uitgegeven.
Mijn hart van ijs is een heerlijk mythologisch verhaal. Er is vanaf het begin al een duidelijk mysterie gaande waar je meteen geïnteresseerd in bent. Ik vond het heel leuk om met het hoofdpersonage de zoektocht te maken en stap voor stap meer te weten te komen.
Het boek zat boordevol fijne personages en een heel boeiende ‘slechterik’. Als enige minpunt zou ik zeggen dat het een beetje een anti-climax was. Het verhaal bouwt zo goed op en dan is de uiteindelijke confrontatie niet waar ik op gehoopt had.
Jen heeft wel een heel fijne schrijfstijl waardoor je zo door het verhaal vliegt. Ik wil zeker nog meer van haar lezen.

Nicole (Pages by Nicole)

nov 20, 2020

Een legende weet een Oostenrijks dorpje zodanig in zijn greep te houden dat het elk jaar een week “op slot” gaat en er uit angst niks gedaan wordt als het gaat om vermiste kinderen. Totdat de berggeest Tobias ontvoerd, het broertje van Magda. Zij is vastbesloten het er niet zomaar bij te laten zitten en gaat op onderzoek uit. Ze raapt al haar moed bij elkaar voor een reis die alleen voor haar is weggelegd. Welke geheimen ontrafelen zich voor haar? En zal zij haar weg terug vinden?

“Jij kunt het tij keren, fluisterde Anna in haar hoofd. ‘Wordt wakker. Magda.” (p.161)

Op de cover van Mijn hart van ijs zien we een intrigerend meisje in een ijzige omgeving. Het komt groots over terwijl het meisje alsnog alle aandacht naar zich toe weet te trekken. Zij is het middelpunt, maar weet ook samen te smelten met haar omgeving. Zowel de genreaanduiding op de voorkant als de flaptekst weten een goede indruk te geven van de inhoud.

In het verhaal is heel het dorp in de ban van de berggeest. Het is Graaf Hugo die ervan verdacht wordt kinderen te ontvoeren. Het blijkt een man die zijn heil zocht in zwarte magie nadat hij in het leven met verlies geconfronteerd werd.
Cassian doet zijn entree als een ijsprins die met name leeft als een soort marionet die simpelweg orders opvolgt. Het is bijzonder mooi neergezet hoe hij “ontdooit” en hoe hij omgaat met opkomende herinneringen.
Magda leert de lezer in eerste instantie kennen als een normaal en enigszins onopvallend meisje die zelf nog het meeste twijfelt aan haar eigen kunnen. Ze lijkt eigenzinnig, maar ingetogen. Door de zoektocht naar haar broertje vindt ze ook zichzelf. Ze weet zich namelijk te ontwikkelen tot een heks die zelfs het meest koude hart kan ontdooien en leert door krachtige acceptatie wie zij is en wat zij kan. Op haar weg naar deze acceptatie weet ze het goede bij iedereen naar buiten te brengen en te inspireren.

Mijn hart van ijs is opgebouwd in prettige hoofdstukken die een niet al te lange vertelde tijd beslaan, maar met wel alsnog ook een mooie blik op de geschiedenis. Het einde is wat langgerekt en gesloten.
Mijn hart van ijs is origineel, zeker in het gebruik van mythologie samen met elementen uit vroegere hekserij, magie, astrologie en numerologie.
Bijzonder is de beschrijving van hoe ogenschijnlijke vijandigheid kan verbroederen en tevens een zekere angst verdwijnt wanneer er sprake is van een gezamenlijk doel.

Jen Minkman heeft een prettige en toegankelijke schrijfstijl. Het is mooi hoe zij in deze setting warmte en vuur heeft weten te gebruiken om kou en ijs te verdrijven. Daarnaast is te merken dat Minkman kennis heeft van zowel de locatie en hun plaatselijke gebruiken, als van de mythologische geschiedenis en daarbij passende rituelen. Dit alles heeft ze kundig vormgegeven in een Young Adult liefdesverhaal over een herleving van een oude en voorbestemde liefde. Ze heeft veel gebruik gemaakt van een soort vertellende schrijfstijl waarbij de lezer naast het verhaal ook veel uitleg krijgt. Dit lijkt haar troef voor dit verhaal; het maakt een compleet geheel en zorgt voor een bijzondere sfeer waar ze de lezer in mee weet te voeren.

Een ijzig boek waar je het warm van krijgt. 4 Sterren

Jen achter de schermen

In mijn vrije tijd lees ik heel graag om zo andere werelden te ontdekken! Maar echt reizen doe ik ook graag. De perfecte plek om een boek te lezen is voor mij gewoon lui op de bank of (als het lekker weer is) buiten onder de bomen. Ik kijk graag naar de zon maar zit het liefste in de schaduw. Tonke Dragt is een van mijn favoriete Nederlandse auteurs van jeugdboeken.

book, hand, reading

Ontdek nog meer Young Adult Auteurs

Wil je graag meer Hamley Books-auteurs in hetzelfde genre ontdekken? Veel leesplezier!