Monica Haak

Enthousiast, lief, gek

Maak kennis met

Monica Haak

Young Adult Auteur

De vierentwintigjarige Monica Haak woont in Nederland, maar evengoed in de ontelbare werelden die zich in haar hoofd afspelen. Al van jongs af aan schrijft ze verhalen en ademt ze inspiratie in voor opkomende verhalen.

In september 2017 publiceerde ze haar eerste boek “Fatale Beloftes”, een emotioneel verhaal over twee meisjes die elk een zwaar verlies lijden en elkaar vinden op het moment dat ze met dat verdriet leren omgaan. Fatale Beloftes werd in eigen beheer uitgebracht en werd tweede in de Indie Awards van dat jaar.

In 2019 kwam Monica in contact met Hamley Books, waar de gesprekken al snel gingen over het bovenvermelde boek. Daarop besloot Hamley om dit boek opnieuw uit te brengen in een gewijzigde vorm. Zo werd de inhoud grondig aangepast, werd er een nieuwe cover gemaakt, en kreeg het verhaal een nieuwe titel die  ontstond na een fijne brainstorming sessie.

“Voor verdriet heeft niemand tijd” is een pakkende hedendaagse Young Adult geworden met zeer veel emotie en vooral pure vriendschap.

Naast haar passie voor schrijven, heeft Monica ook jaren óver boeken geschreven op haar blog My Perfect Book Life. Ze plaatst zo nu en dan video’s op haar gelijknamige YouTube-kanaal en is actief op haar boekige Instagram. Verder is ze dol op dansen, yoga en toneelspelen. Voor haar werk is ze vaak ook met boeken bezig. Ze is namelijk orthopedagoog, werkzaam in de onderwijssector, waar ze naast het onderzoeken van o.a. leerproblematiek ook dyslexiebehandelingen geeft aan kinderen in de basisschoolleeftijd.

Lees Monica's boeken

Voor Verdriet heeft niemand tijd

Liv en Emerald zijn twee tienermeisjes die elk een groot verlies hebben geleden. Ze ontmoeten elkaar als Liv naar de andere kant van het land verhuist. Ze worden meteen de beste vriendinnen, wat hen beiden hoop geeft op een positieve toekomst. Tot hun geheim hun vriendschap op proef stelt.
Voor verdriet heeft niemand tijd - Monica Haak

De pijn die wij verbergen

Als Fleur op haar Instagram-story een vervelende reactie krijgt van een anoniem account, neemt ze het eerst niet zo serieus. Maar als er steeds gemenere berichten volgen, wordt Fleur beetje bij beetje overgenomen door haar angsten. Een noodzakelijke YA over cyberpesten. Wat betekent cyberpesten voor het slachtoffer? Emotioneel een meeslepend.
Monica Haak-De pijn die we verbergen-Young Adult-Cyberpesten-Hamley Books

Wat lezers zeggen

Hieronder vind je enkele recensies van Monica’s boeken. Wil je er ook graag een indienen? Dat kan via deze link. Wie weet verschijnt je recensie dan wel binnenkort op onze website!

Whatdoreads

Hebban.nl
aug 16, 2020

Wauw, wat een heftig en mooi verhaal, kippenvel. Je leeft echt helemaal mee met de personages, en het leest gewoon als een trein.

Chinouk Thijssen

aug 16, 2020

Een must-read, een heel sterk en bijzonder boek.

Books & Me

juulsboekwinkeltje@gmail.com
okt 3, 2020

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: WAT. EEN. BOEK! Het onderwerp is moeilijk, heftig. Maar het is zo geschreven dat het een fijn boek is om te lezen. Er zit voldoende lucht in om het niet te zwaar en te heftig te maken.

Liv en Emerald zijn duidelijke personagens. Je krijgt een goede indruk van wie ze zijn. En ik vond ze ook zeer geloofwaardig. Ik herken de reacties van Emerald en de gevoelens van Liv. En daar wil ik de schrijfster voor bedanken. Want het zou makkelijk zijn om het allemaal te overdrijven, of juist klein te houden. Maar dit is zoals ik dingen ook ervaar. En dat is best fijn om te lezen. Voelt bijna als een soort erkenning.

Ik denk ook dat het belangrijk is dat dit boek er is. Ik zou willen dat ik dit boek had gehad toen ik 14 was. Dan had ik dingen beter begrepen en beter kunnen uiten.

In het voorwoord wordt gewaarschuwd voor het zware onderwerp en verwezen naar relevante contacten als je hulp nodig hebt. Dat vind ik zo goed, want dit onderwerp kan meer nazorg behoeven. En dus moet je er uiterst voorzichtig mee om gaan.

Ik vind Voor verdriet heeft niemand tijd een belangrijk boek dat in elke middelbare schoolbibliotheek thuishoort! Mijn mening: ADEMBENEMEND

Alexandra Peeters

alexandrapeeters.ap@icloud.com
okt 3, 2020

Voor verdriet heeft niemand tijd – Monica Haak (HamleyBooks)

Liv en Emerald zijn twee tieners die elk een groot verlies hebben geleden. Liv verhuist met tegenzin naar de andere kant van het land, waar ze Emerald ontmoet. Haar nieuwe beste vriendin worstelt met haar eigen problemen en heeft het langs haar zijde moeilijk om de draad op te pikken. De twee groeien snel naar elkaar toe, wat hen ook hoop op een betere toekomst geeft, maar door de geheimen die ze allebei met zich meedragen, komt die vriendschap aan een zijden draadje te hangen.

Niet alleen de cover en het binnenwerk is naar goede normen van HamleyBooks super mooi maar de titel, die zorgde ervoor dat ik dit boek absoluut wou lezen. Een Young Adult die door deze titel veel verwachtingen schept maar lost dit boek ook de verwachtingen in?

Je leest het boek vanuit de Liv en Emerald hun denken en voelen, afwisselend lees je hoe zij de dingen aanvoelen en ervaren. Zowel Live als Emerald zijn personages die heel echt zijn. Hun reacties, gevoelens het is allemaal heel geloofwaardig en in evenwicht.

Dankzij de schrijfstijl van Monica Haak is het gelukt om, ondanks de ongelooflijk heftige onderwerpen, het boek leesbaar te houden. Het is heftig maar zo is het leven ook en zo zijn de aangekaarte onderwerpen ook. Monica Haak schreef met dit boek een erg belangrijk, realistisch en herkenbaar boek.

Boeken die moeilijke onderwerpen aankaarten, taboe onderwerpen aankaarten zijn zo belangrijk en ook hier is voldoende aandacht gegeven aan de mogelijkheden tot hulp en waar je terecht kan als je na het lezen van dit boek met vragen zit.

Een boek dat veel jongeren zal helpen, een heel herkenbaar boek, zelfs de momenten van ‘onnodige drama’ zijn echt want op die bepaalde leeftijd voelt het ook allemaal zo heftig. Bovenop al deze dingen is voor verdriet heeft niemand tijd een erg mooi verhaal, een erg mooi boek.

Soraya (Soraya's bookshelf)

Soraya_1112@hotmail.com
okt 12, 2020

In dit bijzonder aangrijpende debuut van Monica Haak kun je als lezer niet alleen genieten van een prachtig verhaal maar leer je ook ontzettend veel over de gevolgen die levens veranderende situaties op jongeren kunnen hebben en hoe twee meisjes van dezelfde leeftijd die een soortgelijke ingrijpende gebeurtenis meemaken er ontzettend verschillend mee omgaan. Dit boek laat goed zien hoe alert je als ouder moet zijn om te weten wat er in je kind omgaat.

Het boek wordt verteld vanuit de standpunten van de twee meiden waarbij de hoofdstukken door de twee worden afgewisseld. Dit wordt niet alleen duidelijk gemaakt door de naam boven elk hoofdstuk maar ook door twee prachtige illustraties. Juist doordat de meiden steeds zelf aan de beurt komen leer je meer over hun persoonlijk en kun je je hierdoor beter inleven in hun situatie.

Het verhaal is onvoorspelbaar en bespreekt verschillende moeilijke gebeurtenissen die jongeren kunnen meemaken zoals relaties, meekomen op school en depressies. Dit maakt het boek voor iedereen een bijzonder boek om te hebben gelezen en zit er voor iedereen wel iets in waardoor het boek je hart raakt.

Door de prachtige en vlotte schrijfstijl van Monica en de onverwachte en bijzondere wendingen van het verhaal is Voor verdriet heeft niemand tijd een boek wat je in één ruk met tranen in je ogen uitleest en wat je nog lange tijd zou bij blijven.

Tessa Vandepoel

tessa_vandepoel@hotmail.com
okt 12, 2020

Prachtig boek! De schrijfstijl was heel vlot, Monica weet hoe ze gevoelens moet overbrengen op de lezers. Dit verhaal gaat me nog lang bijblijven!
Van mij krijgt hij 4,5/5!

Tessa Vandepoel

tessa_vandepoel@hotmail.com
okt 12, 2020

Prachtig boek! De schrijfstijl was heel vlot, Monica weet hoe ze gevoelens moet overbrengen op de lezers. Dit verhaal gaat me nog lang bijblijven!
Van mij krijgt hij 4,5/5!

Nîne Reniers

nine_reniers@hotmail.com
okt 12, 2020

Liv en Emerald zijn twee 16-jarige meisjes die allebei al een groot verlies hebben geleden. Liv verloor haar vader en Emerald haar zus. Wanneer Liv verhuist om ergens anders een nieuwe start te maken, ontdekken ze dan ook snel dat ze heel wat raakvlakken hebben. Ze vinden troost bij elkaar. Vooral Emerald heeft het nog enorm moeilijk. Hoe kan zij verder leven zonder haar zus? Kan Liv haar uit die donkere put halen waar ze al zo lang in zit?
Monica Haak is een Nederlandse schrijfster. “Voor verdriet heeft niemand tijd” is haar debuut dat eerst onder eigen beheer werd uitgebracht. Later kwam ze dan bij Hamley Books terecht, waar het boek in een nieuw jasje werd gestoken.
Wat een heftig verhaal. Het is een boek over verlies, rouw, zelfverminking en zelfdoding. Maar ook over vriendschap, familie en hoop. Het is boek is heel rechtuit en windt nergens doekjes rond. Dit vond ik wel echt heel intens en ik moest het af en toe eventjes neerleggen.
Verder vind ik het heel sterk van de auteur hoe ze zo een gevoelig onderwerp heeft aangepakt. Het boek gaat over twee 16-jarige meisjes, waardoor ik me soms ergerde aan het gedrag van de personages. Sommige situaties in het boek waren heel serieus en volwassen, maar bij sommige kleinere gebeurtenissen vond ik ze redelijk puberaal. Maar dat paste natuurlijk wel bij het verhaal en maakte de personages geloofwaardiger.
Het boek leest enorm vlot, je vliegt er echt doorheen. Je leeft enorm mee met beide personages die elk met hun moeilijkheden en geheimen zitten. Het boek wisselt ook van perspectief tussen beide personages waardoor het ook leuk is om bepaalde situaties vanuit beide perspectieven te lezen. Dit vond ik absoluut een meerwaarde!
Als dit onderwerp al wat dichter bij jou staat of je bent hier extra gevoelig aan: pas wel op. Het is best expliciet en heftig. Verder vind ik het wel belangrijk om van het onderwerp geen taboe te maken en kan ik zo een boeken enkel toejuichen!
Voor verdriet heeft niemand tijd / Monica Haak / ISBN: 9789463967280 / Uitgeverij: Hamley Books / Adviesprijs: €18,99

Ramona

nov 20, 2020

De cover van dit boek laat twee meiden zien die elkaar vast hebben. Het is een mooie zachte cover die me meteen aanspreekt.

In deze young adult maken we kennis met Liv en Emerald. Beide hebben ze het afgelopen jaar iets meegemaakt dat ervoor zorgt dat hun leven op zijn kop staat.
Op de eerste schooldag komen ze met elkaar in contact. En dan blijken ze bij natuurkunde ook nog partners te worden voor een project. Met kleine stapjes lijkt hun vriendschap geboren.

Ik heb me aan een enkel ding in dit verhaal gestoord. Bepaalde woorden zijn met een ander lettertype gedrukt. Dit vind ik jammer.

Wat me vooral op valt is de humor in dit verhaal. Het is een zwaar thema waarover geschreven wordt, maar door de ingebrachte humor voelt het veel minder zwaar.

Een leuke qoute wat ik uit het boek gehaald heb is de volgende, een waar ik me vroeger zeker menige keer in kon vinden.

Op dat laatste had ik geantwoord dat ik altijd nog met een boek in de bibliotheek kon gaan zitten, boeken brengen veel minder drama dan meiden van mijn leeftijd doen.

pagina 2
De meiden groeien naar elkaar toe en nemen elkaar tot een bepaalde hoogte in vertrouwen. Maar er blijft een weg van manipulatie in deze vriendschap. Al is dit van een kant. Het liegen en bedriegen om maar niet te laten zien wat ze doet om te rouwen.

Het zware thema die centraal staat in dit verhaal is de suicidale gedachtes die een van de hoofdpersonages heeft. Mooi weergegeven hoe zij denkt vind ik onderstaande qoute;

Een kleine glimlach. Ze is grappig, maar dat moet ik niet hebben. Ik wil geen vriendschap, ik wil geen binding met mensen.

pagina 13
Dit boek raad ik zeker aan om te lezen. Ondanks het zware thema, blijft het op een bepaalde manier luchtig. Mooi ook hoe je achterin het boek verwezen wordt naar bepaalde instanties als je met deze gedachtes rond loopt.

Joke Dhaeveloose

nov 20, 2020

Heel mooi en open geschreven. Knap hoe je durft schrijven over moeilijke thema’s als zelfmoord en automutilatie. Rakend omdat je doet beseffen dat je niet alleen bent.

Monica achter de schermen

In mijn vrije tijd ben ik meestal aan het lezen of schrijven (shocking!), maar ik ben ook dol op yoga en streetdance. Ik zou zonder geen van allen kunnen. De perfecte plek om een boek te lezen is toch echt op een chille stoel met een dampende kop thee, een zacht dekentje en regen die tegen de ramen tikt. Het beste boek aller tijden is mijns inziens Caraval van Stephanie Garber. Zelfs na de serie al vier keer gelezen te hebben, krijg ik er nog steeds geen genoeg van. Het is zo magisch, zó goed!

King_Pigeon - Monica Haak

Ontdek nog meer Young Adult Auteurs

Wil je graag meer Hamley Books-auteurs in hetzelfde genre ontdekken? Veel leesplezier!