Recensies Young Adult

Tessa Vandepoel

Dit boek liet me achter met een gebroken hart.

Dit was zo’n realistisch en herkenbaar verhaal, een echte emotionele rollercoaster. Het liet me achter met een hart gebroken in duizend stukjes.
Het kaart heel wat belangrijke onderwerpen aan zoals groepsdruk, vriendschap, liefde, rouw… maar blijft toch luchtig.
Er was één scene waarbij ik 100% zou hebben gehuild als hij net iets gedetailleerder en langer zou zijn geweest. Ik heb enorm genoten van dit boek en ik weet heel zeker dat veel lezers zichzelf gaan herkennen in het hoofdpersonage. Van mij krijgt hij 4,5 sterren!

tessa_vandepoel@hotmail.com
dec 6, 2020

Soraya (Soraya's bookshelf)

Vlotte YA met verschillende heftige momenten

Toen ik Kartonnen sterren in handen kreeg had ik direct zin om erin te beginnen. De prachtige cover trok direct mijn aandacht en ik kreeg er gelijk een cozy feeling bij. Ik begon daarom ook vrij snel met het lezen van dit boek en las het boek binnen 24 uur uit. De vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken zorgde ervoor dat ik bleef doorlezen.

dec 6, 2020

Ramonaleest

goed in elkaar

Er komen in deze young adult veel personages aan bod. Maar allen zo uitgewerkt dat ik me een goed beeld van ze kan maken. We krijgen te maken met voorstanders van de no-go gemeentes, maar ook met tegenstanders.

Het hoofdthema in dit boek is toch wel racisme. Die zich op verschillende manieren laat zien. Van geweld tegen hulpverleners als de bendes die onderling in gevecht zijn. Helaas wordt bij het laatste gevecht een onschuldige jongen neergeschoten. In dit scenario komen verschillende personages met elkaar in aanraking.

De persoon zelf was belangrijk. Niet zijn afkomst, niet zijn religie, niet zijn geslacht en daar ging ze voor strijden.

pagina 27
Bovenstaande quote is afkomstig van Tamara, zij heeft samen met haar beste vrienden een beweging opgezet om te protesteren tegen de nieuwe wet. Voor mij is dit een van mijn favoriete personen in dit verhaal.
Afifa is ook een van de personages in dit verhaal die iets met me doet. Zij merkt zelf haar tekortkomingen op door haar eigen opvoeding en wil dit niet bij haar zoon overbrengen. Wat ik mooi v…

nov 20, 2020

Pages by Nicole

Droomwereld

April is geboren als half Sirene en half Ripper. Van haar vriendengroep zijn er slechts een paar die dit van haar weten. Veel doet ze dan ook niet met haar gaven, totdat ze per ongeluk een dode wekt tijdens haar werk in een funerarium.

De gewekte dode brengt haar op een pad van waar ze van de ene verbazing in de andere strijd valt. Haar thuiswereld Terr blijkt in gevaar en dit kan ze niet zomaar laten gebeuren. April wil helpen maar kan zij dit ook? En wat betekend dit dan voor haar zelf?

“Met macht komt verantwoordelijkheid” (p.206)

Kijkend naar de cover valt de met sluiers bedekte wereld direct op. Enerzijds zien we een mooi bloemenveld, maar in het silhouet van het meisje vallen ook de kapotte gebouwen nogal op. De dromerige sfeer met de gouden letters maakt de cover erg aantrekkelijk. Duidelijk is dat er erg veel zorg is besteed aan de cover, maar ook het binnenwerk is voorzien van prachtige details.

In het verhaal zitten vele fantasierijke wezens waarvan enkele een sprankelende rol in het verhaal hebben gekregen. Voor de fantasy-kenners zijn de wezens wellicht al we…

nov 20, 2020

Ramona

Mooi verhaal

De cover van dit boek laat twee meiden zien die elkaar vast hebben. Het is een mooie zachte cover die me meteen aanspreekt.

In deze young adult maken we kennis met Liv en Emerald. Beide hebben ze het afgelopen jaar iets meegemaakt dat ervoor zorgt dat hun leven op zijn kop staat.
Op de eerste schooldag komen ze met elkaar in contact. En dan blijken ze bij natuurkunde ook nog partners te worden voor een project. Met kleine stapjes lijkt hun vriendschap geboren.

Ik heb me aan een enkel ding in dit verhaal gestoord. Bepaalde woorden zijn met een ander lettertype gedrukt. Dit vind ik jammer.

Wat me vooral op valt is de humor in dit verhaal. Het is een zwaar thema waarover geschreven wordt, maar door de ingebrachte humor voelt het veel minder zwaar.

Een leuke qoute wat ik uit het boek gehaald heb is de volgende, een waar ik me vroeger zeker menige keer in kon vinden.

Op dat laatste had ik geantwoord dat ik altijd nog met een boek in de bibliotheek kon gaan zitten, boeken brengen veel minder drama dan meiden van mijn leeftijd doen.

pagina 2
De meiden groeien na…

nov 20, 2020

Jeroen Dejaegere

Een bijna foutloos debuut dat smaakt naar meer

Het lijkt haast of de hoogdagen van het high fantasy-genre ver achter ons liggen. Grootheden als Robb, Jordan, Feist en Williams zijn ondertussen gevestigde waarden geworden voor de echte liefhebbers en mindere goden of beginnende auteurs kunnen haast niet optornen tegen de mythische status die de grote engelstalige schrijvers zich hebben toegeëigend. Voor alle duidelijkheid wil ik wel even herhalen : “Het lijkt zo”.
Op regelmatige basis verschijnen nog titels, zelfs van eigen bodem, die het met heel wat minder aandacht moeten stellen en nog een schare fans moeten opbouwen. Maar dat betekent niet vanzelfsprekend dat hun waarde daarom als minder moet ingeschat worden. Helaas bieden slechts weinig uitgeverijen een volwaardig platform om het genre ten volle tot zijn recht te laten komen.
Hamley Books, die ondertussen toch niet meer als een kleine uitgeverij, maar al eerder als minstens een middelgrote boekenproducent mag betiteld worden is gelukkig één van de uitzonderingen op voorgaande regel. Zowat elk genre wordt bij hen van een passende ondersteuning voorz…

nov 20, 2020

Laurianne (@LaurianneBooks)

Prachtige Vlaamse YA Fantasy

Met hoge verwachtingen begon ik aan Toxine, een fantasy YA van eigen bodem. En die verwachtingen werden ingelost. Vanaf hoofdstuk een zit je meteen in de actie, waardoor je ook meteen ‘hooked’ bent. De fictieve wereld, Rivalen, is ook een unieke combinatie van de klassieke fantasy-werelden met een tintje modern. Rani heeft een erg mooie beschrijvende en fijne schrijfstijl waardoor je de wereld helemaal voor je ziet. Soms voelde de verhaallijn wat gehaast aan, maar hierdoor werd het spannende tempo er ook goed in gehouden en blijf je pagina na pagina verder lezen.
Toxine is een Vlaamse Fantasy YA om trots op te zijn, meer van dit aub!

nov 20, 2020

Tessa Vandepoel

Heel leuk boek!

Heel mooi en ontroerend verhaal!
Valentijn heeft een vlotte schrijfstijl die de lezer weet te betoveren. De opbouw van het verhaal en de ontwikkeling van de personages is heel goed uitgewerkt, de lezer krijgt al snel een band met Phaun.
Voorbij het Wederwoud zit vol met plotwendingen, emoties en veel verschillende wezens.
Zalig boek om te lezen!

nov 20, 2020

Joke Dhaeveloose

Rakend

Heel mooi en open geschreven. Knap hoe je durft schrijven over moeilijke thema’s als zelfmoord en automutilatie. Rakend omdat je doet beseffen dat je niet alleen bent.

nov 20, 2020

Soraya (Soraya's bookshelf)

In één woord wauw

In letterlijk één ruk en een heleboel boosheid en tranen las ik dit boek uit. Ik kan het niet prachtig noemen, of geweldig of spannend omdat al deze woorden de lading die het boek heeft niet dekken. Het is een boek wat je gewoon gelezen moet hebben en dat geldt voor iedereen niet alleen jongeren.

Zwarte Vijvers zet je echt aan het denken en laat op bijzondere wijze zien hoe we allemaal iets kunnen doen om de wereld een stukje mooier te maken. Dit boek zou je na het lezen ervan nog lang bijblijven en iedere lezer hopelijk aanzetten om iets liever voor elkaar te zijn en elkaar waar mogelijk iets meer te helpen. Want hoeveel is een mensenleven voor jou waard?

nov 20, 2020