Pat Craenbroek

Gedreven, perfectionistisch, mens-en-dierlievend

Maak kennis met

Pat Craenbroek

Auteur Spannende Boeken

Pat Craenbroek hoeft geen introductie meer. Deze talentvolle auteur bracht in juni 2018 haar debuut Uitgebroed uit in paperbackvorm. Daarna ging het enkel maar in stijgende lijn.
Ze wist met haar origineel, beklijvend debuut de thrillerwereld te veroveren. Ze ontving enkel positieve recensies en werd maar liefst vijf keer genomineerd voor een prijs (Lang Zullen We Lezen, Thrillers and More, Thrillzone, Vrouwenthrillers en de Indie-Award voor beste debuut).
Onder de auteursnaam Pat Craenbroek schuilt een arts die er een carrière in de gerechtelijke geneeskunde en nadien in het zakenleven opzitten heeft. Opgeleid door Prof. Herman Van de Voorde, een icoon van de forensische geneeskunde, is zij betrokken geweest bij heel wat moord- en daaropvolgende assisenzaken.
Het ‘afstappen’ bij de ‘plaats delict’, de lijkschouwingen, het zoeken naar de waarheid, het opgeroepen worden als expert in assisenzaken: het is een deel van haar dagelijks leven geweest. Haar kennis over leven en dood vertaalde zich in Uitgebroed.

Boeken van Pat om uit te kiezen

Uitgekookt

Een jonge ambitieuze parketmagistrate die zich vastbijt in een dossier tegen een arts. Een paar bizarre sterfgevallen en een jonge man die verlamd in het ziekenhuis terechtkornt. Zaken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben.
Uitgekookt - Pat Craenbroek

Uitgebroed (E-boek)

Verteerd door pijn en verdriet besluit Lilith van Winckel om zichzelf voor een aankomende trein te gooien. Al snel blijkt dat er meer aan de hand is en dat de vrouw de maanden voor haar dood een plan met verstrekkende gevolgen heeft uitgebroed.

Wat lezers zeggen

Hieronder vind je enkele recensies van Pats boeken. Wil je er ook graag een indienen? Dat kan via deze link. Wie weet verschijnt je recensie dan wel binnenkort op onze website!

Kees Van Duyn

Hebban.nl
aug 9, 2020

Hoewel er wel wat kleinigheden op dit debuut zijn aan te merken, heeft Pat Craenbroek met Uitgebroed een origineel, vlot lopend en goed uitgewerkt verhaal met interessante en intrigerende personages geschreven. Ze bewijst hiermee dat ze kan schrijven en zo goed als zeker geen eendagsvlieg zal zijn.

Aukje Den Daas

Heb
aug 9, 2020

Ik had veel positieve verhalen gehoord over dit boek en was blij dat ik het via het selfpub café boeken en auteurs op facebook mocht lezen. Mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Het verhaal is vlot geschreven en steekt goed in elkaar. Ik heb het met veel plezier gelezen en het is zeker een aanrader. Ik kijk uit naar een volgend boek van deze schrijfster. Het boek krijgt van mij 4 sterren.

Bol.com
aug 9, 2020

Heb het boek net uit en wat vind ik het jammer…
Ik hing aan haar lippen, ik heb genoten van begin tot einde!
Ik liet patiënten voorgaan in de wachtzaal omdat ik toch net nog snel dat stukje wilde verder lezen….
Ik kan niet wachten op haar tweede boek!
En bij deze alvast een groot applaus voor haar debuut

Jaimy

jaimyseatsleepread@gmail.com
sep 3, 2020

Pat Craenbroek schreef haar tweede thriller, Uitgekookt, vooral op basis van haar kennis van de gerechtelijke geneeskunde. Ze is hier zelf werkzaam in geweest en dat is dan ook zeker terug te vinden in haar boek.
Ze heeft zelfs verklapt dat enkele gebeurtenissen in Uitgekookt geschreven zijn op basis van bestaande casussen, wat het geheel een interessant maar ook geloofwaardig effect geeft.
Na Uitgebroed had ik al een goed beeld van Craenbroeks schrijfstijl: een makkelijk te lezen verhaal, maar met vele verschillende verhaallijnen waarvan niet direct duidelijk is of en hoe ze met elkaar te maken hebben.
Dit recept zien we dan ook weer terug in Uitgekookt.
Margaux Bakker is een jonge openbaar aanklager die erom bekend staat haren op haar tanden te hebben en zich 1000% voor haar zaken in te zetten.
Dit is ook weer het geval in haar nieuwe zaak, waar ze een arts in het gevang wil krijgen die onherroepelijke fouten gemaakt heeft.
Margaux voelt dat er meer achter zijn verhaal zit en wil dan ook het onderste uit de kan halen, dit tot ongenoegen van haar collega’s en meerdere.
Ze besluit er vol voor te gaan, ook als dit betekent dat haar relaties met collega’s erdoor op het spel komen te staan.
Ze begeeft zich op glad ijs, maar ergens is ook het vlammetje van de lezer aangewakkerd en staan we vol aan Margaux’ kant.

Ondertussen komen er meerdere zaken bij het parket van Leuven binnen.
Zo krijgen zij te maken met verschillende doden die op zijn zachts gezegd nogal bizar tot hun einde gekomen zijn.
Dit maakt dat hun zaken dieper uitgezocht moeten worden, maar een verband tussen deze zaken blijft in eerste instantie uit.
Ook leren we Fre kennen, een jonge man die verlamt in het ziekenhuis wakker wordt. Het duurt lang voordat hij helemaal begrijpt wat er met hem gebeurt is en waarom hij in het ziekenhuis ligt.
Maar als het balletje begint te rollen is er geen houden meer aan en ontdekken zowel Fre als de lezer, meer dan hen eigenlijk lief is.
Al deze karakters zijn door hun uiterlijke kenmerken maar ook door hun doen en laten goed van elkaar te onderscheiden.
Het is makkelijk om ze voor je te zien waardoor je het idee krijgt dat je ze echt leert kennen.
Ook worden er hierin lijntjes uitgegooid naar onderlinge connecties als blijkt dat sommige personages overeenkomende interesses hebben.

In het verhaal is een constante onderhuidse spanning aanwezig.
Deze wordt afgewisseld met een piek als er een dode gevonden wordt, maar ook als we een stapje verder bij het plot komen.
Langzaam beginnen de zaken verband en vorm te krijgen en in plaats van een snel einde, neemt Craenbroek ook hier de tijd om de lezer mee te nemen en het verhaal stap voor stap uit de doeken te doen.
De plot is er dan ook een die beetje bij beetje duidelijk wordt, maar toch de befaamde twist niet mist.

Zelf was Craenbroek bang voor de vloek van het tweede boek, maar ik durf met zekerheid te zeggen dat hier geen sprake van is.
Uitgekookt is wederom een knap staaltje schrijfwerk. Een verhaal met vele lagen, die helemaal worden blootgelegd, je laat wikken en wegen en je met een voldaan gevoel achter laat.

Jaimy

jaimyseatsleepread@gmail.com
sep 3, 2020

Beginnend aan Uitgebroed had ik geen idee waarin ik terecht zou komen.
Het boek vertelt het verhaal van Lilith, een moeder en vrouw die het leven op een bepaald moment niet meer aankan en besluit van een viaduct voor een trein te springen.
Haar keuze is er geen die veel mensen niet zien aankomen, Lilith heeft namelijk al veel moeten verduren. Toch lijkt er ergens iets niet te kloppen.

Het boek begint alleen niet bij Lilith, maar laat ons eerst kennismaken met Kell een jonge vrouw uit Bulgarije die onder valse voorwendselen naar België gekomen is en hier als dakloze haar dagen doorbrengt.
Ze ontmoet Alex, die ook op straat leeft en ondanks dat dit niet het leven is wat ze zich voorgesteld heeft, is ze toch gelukkig met Alex.
Totdat Alex verdwijnt en Kell alleen achterlaat.
Het verhaal van Kell en Alex wordt verder uitgediept en geeft ons een beeld waarom de twee op elkaar en het dakloze bestaan aangewezen zijn.
Ook ontmoeten we Jenna, een alleenstaande vrouw, wier broer in de gevangenis zit en die op zijn beurt weer correspondeert met een single dame die hij aan het lijntje houdt terwijl hij een echtgenote thuis heeft zitten.

Het zijn veel verhaallijnen en personages die zich constant afwisselen.
Het is in het begin niet alleen moeilijk om deze verhaallijnen te volgen omdat het veel ineens is, maar ook omdat niet duidelijk is welke mensen wel of niet met elkaar in verband staan.
Daarnaast verspringen de perspectieven vaak in een hoofdstuk, zonder daar notie van te maken, waardoor het moeilijk is te weten over wie het nu gaat en het je even gas laat terug nemen in het verhaal.
Ondanks deze heuveltjes op de weg leest het boek wel vlot.
De nieuwsgierigheid speelt hierin een grote rol, ik wil namelijk heel graag weten hoe het allemaal zit en waar het verhaal van Lilith uiteindelijk verder gaat.

Gaandeweg kom ik steeds meer in het verhaal en begin ik linken te leggen.
Er blijft heel veel gebeuren, wat mijn interesse alleen maar aanwakkert en ik begin zelfs wat te speculeren.
Het geheel begint echt vorm te krijgen en op het einde weet Craenbroek ontzettend te verrassen.
De lagen worden duidelijk en het blijkt dat er heel goed nagedacht is over het plot en de uitwerking ervan.
Als je houdt van een verhaal waarin veel gebeurt maar alles op het einde op zijn pootjes terecht komt, is Uitgebroed niet het juiste boek.
Net zoals in real-life zijn er flink wat hobbels en struikelblokken en komt helaas niet iedereen er ongeschonden vanaf.
Dit maakt het verhaal voor mij erg geloofwaardig, niet altijd alles komt met de tijd goed en meestal nemen gedane zaken geen keer.

Uitgebroed begint wat chaotisch, maar komt laag voor laag bij het uiteindelijke totaalbeeld en, ik denk, ook de uiteindelijke boodschap.
Een boek waar je even in moet komen, maar zeker niet teleurstelt.
Het leven spaart niemand en een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Alexandra peeters

alexandrapeeters.ap@icloud.com
sep 3, 2020

Is dit een knaller! Jazeker! Een mustread? Jazeker! Een pageturner? Jazeker. Ik zag alles zo visueel sterk voor me, dit is een boek waarvan de verfilming een kwestie van tijd is. Ik ben fan.

Een spannende thriller die psychologisch ook erg sterk is. Ik heb het boek in 1 keer uitgelezen, het was gewoonweg geen optie om hem weg te leggen. Dus Pat Craenbroek wanneer mogen we je volgende boek verwachten?

Volledige recensie www.alexs-books-and-socks.com

Pat achter de schermen

Zelf in boeken neuzen natuurlijk! Ideetjes neerkrabbelen voor een nieuw verhaal. Snoeien en onkruid wieden (om een of andere reden geeft dat rust). Reizen: de Canarische eilanden waar ik als kind mijn hart verloor, toen ze nog ongerept waren en toeristen een zeldzaamheid. Een trip naar de Belgische kust of Ardennen, daar zeg ik ook nooit nee tegen. En sporten, op de koersfiets kilometers malen… Beste boeken: Geen thrillers! De Vliegeraar (Khaled Hosseini), De stad der Blinden (Jose Saramago)

fiets na 100 km - Patricia De cock

Ontdek nog meer Spannende Boeken

Wil je graag meer Hamley Books-titels en/of andere auteurs in hetzelfde genre ontdekken? Veel leesplezier!