fbpx
Ga naar de inhoud

Sophia Drenth

Authentiek, geestig & gedreven

Maak kennis met

Sophia Drenth

Jeugdboeken auteur

Sophia Drenth kroop in 1971 te Amsterdam uit het ei. Vooralsnog woont zij nog steeds in de Amsterdamse grachtengordel.

Zolang zij zich kan heugen verslond zij al avonturen van fantastische en/of historische aard. Aanvankelijk uitte deze interesse zich voornamelijk in een liefde voor films en het spel Dungeons and Dragons (als dief/druïde lukte het haar amper om over een muurtje te klauteren). Het leesvirus sloeg vrij laat toe, toen zij vanaf haar zestiende noodgedwongen thuiszat tijdens een langdurige periode van ziekte.

Niet veel later ontstond de drang om zelf de pen ter hand te nemen. De Engelstalige fantasyboeken die zij opvrat leerden haar dat het genre fantasy de perfecte dekmantel biedt om over levensechte emoties, gebeurtenissen en personages te schrijven. Het is dan ook aan de lezer om te raden welke stukken van haar boeken autobiografisch van aard zijn en welke niet.

Na vele jaren schrijven, publiceren, prijzen winnen en een stoelendans langs geïnteresseerde uitgeverijen, lukte het niet om onderdak te vinden voor haar pennenvruchten. Hierop besloot zij met zwaar gemoed om het schrijversbestaan aan de wilgen te hangen.

Zij begon een bedrijf in handgemaakte sieraden waarmee zij talloze beurzen en festivals jarenlang onveilig maakte. Maar het schrijversbloed kruipt waar het niet gaan kan. Het klopte opnieuw aan in de vorm van een verpletterend realistische nachtmerrie die zij móést opschrijven. Die nachtmerrie groeide uit tot het eerste deel van de reeks Bloedwetten (Vonnis).

Met deze roman benaderde zij niet alleen uitgevers, maar ging zij ook actief op zoek naar een manier om het boek zelf te publiceren. Dit lukte met hulp van een succesvolle crowdfundingcampagne, waarbij zij het netwerk aansprak dat zij in de fantasywereld had opgebouwd.

De reeks Bloedwetten groeide uit tot een fenomeen en won diverse prijzen, waaronder tweemaal de Bastaard Fantasy Award en eveneens tweemaal een Indie Award. Naast haar publicaties in eigen beheer schreef zij verhalen voor o.a. Luitingh-Sijthoff, Quasis Uitgevers en Dutch Venture Publishing. Nadat 1000 nachten de juryprijs won bij The Indie Awards voor beste boek 2019, trok Sophia de stoute schoenen aan en benaderde zij Hamley Books. Voorjaar/zomer 2021 verschijnt haar eerste jeugdgriezelboek.

De boeken van Sophia

De Nepvampier

Boze darmen, jeuk aan zijn kladden en een reusachtige pukkel op zijn neus. Vladimir von Rotenbeck is geen gewone vampier. Bloed maakt hem ziek tot op het bot, een kwaal die hem de schande van de familie heeft gemaakt.

De Nepvampier - Sophia Drenth - Hamleybooks

De Pestmachine

Precies zoals het hoort in een monsterdorp, is het altijd vollemaan in Knekelstein. Maar wanneer de maanmachine door een storing op tilt slaat, zijn de gevolgen niet te overzien. Een meeslepend verhaal over een monsters, voor dappere lezers vanaf 9 jaar.
De pestmachine - Sophia Drenth - Jeugd - Hamley Books

Wat lezers zeggen

Hieronder vind je enkele recensies van Sophia haar boeken. Laat zeker ook je review achter of zet ze op je leeslijst! 

Sophia achter de schermen

Sophia is een echte schatgraver. Tijdens de zomermaanden struint zij graag over vlooienmarkten en een leuke kringloopwinkel loopt zij ook niet zomaar voorbij. Lezen doet zij het liefst in bed. Het mooiste boek aller tijden is en blijft Elric of Melniboné van Michael Moorcock. Niet omdat het noodzakelijkerwijs zo’n goed boek is, maar omdat Sophia door het lezen van dat boek erachter kwam dat er een schrijver in haar verscholen zat. (Op de foto: Sophia met haar onderhoudsarme huisdier Floppie.)

floppie - Sophia Drenth

Ontdek nog meer Jeugdboekenauteurs

Wil je graag meer Hamley Books-auteurs in hetzelfde genre ontdekken? Veel leesplezier!