Seren J. Smedts

Creatieve, sociale dromer

Maak kennis met

Seren J. Smedts

Young Adult

Seren J. Smedts is een jonge, dromerige auteur gevestigd in hartje Puurs.  Met haar prille leeftijd is ze meteen ook de benjamin van Hamley Books.

Vanaf haar tien jaar vond ze haar plekje in het schrijven. Van dagboeken tot poëzie, tot een eerste novelle. ‘Het laatste wat ik zag’, bracht ze op haar twaalf jaar uit. ‘Het laatste wat ik zag’ is een pakkend verhaal over een jong meisje dat haar overleden beste vriendin niet kan loslaten. Sindsdien stonden Serens gedachten niet stil. Schrijven is een onmisbaar deel van haar leven geworden.

Met de steun van een fantastisch team bestaande uit haar familie, haar trouwe viervoeter, haar kat en haar vele vrienden, besloot ze een uitgeverij te zoeken. Zo kwam ze in contact met Hamley Books, die haar eerste Young Adult uit zal brengen. ‘Kartonnen Sterren’ verschijnt in het najaar van 2020.

Naast het schrijven is Seren in haar vrije tijd te vinden achter haar piano. Samen met schrijven maakt muziek haar tot wie ze is. Verder is deze auteur verliefd op sterren. Haar naam, Seren, betekent Ster in het oud-Keltisch, waardoor ze altijd een band voelde met deze mysterieuze lichtjes in de ruimte. Dit speelde natuurlijk ook een rol in de titelkeuze van haar eerste Young Adult-roman.

Serens boeken

Wat lezers zeggen

Hieronder vind je enkele recensies van Serens boeken. Wil je er ook graag een indienen? Dat kan via deze link. Wie weet verschijnt je recensie dan wel binnenkort op onze website!

Sandra J. Paul

aug 16, 2020

Seren heeft indruk gemaakt met haar debuut op twaalf jaar. Kartonnen Sterren moet daar zeker niet voor onderdoen.

Danique ( xaboutbooksx )

nov 20, 2020

Personages:
We hebben in dit verhaal twee hoofdpersonages namelijk Liv en Emerald. Beide hebben veel meegemaakt en proberen dit nu te verwerken. Met de personages had ik even wat moeite, ik kon me nog niet goed identificeren met ze omdat ze jonger zijn dan mijzelf en daarom voelt het voor mij niet als een young adult gezien de leeftijd. De gebeurtenissen daarin tegen passen hier wel heel erg bij. Je merkt al gauw dat Liv verder is in het proces en daarom ook nuchterder is. Emerald laat aan iedereen zien hoe ver ze is maar is dit in werkelijkheid niet. Hun relatie is goed voor beide. Liv maakt naar mijn mening een mooie ontwikkeling door en is een goede vriendin, ze groeit in haar denken en in haar doen. Ze ontdekt gevoelens die er eerst niet waren, dit is een mooie ontwikkeling. Emerald daarin tegen is terughoudender. Haar ontwikkeling moet nog gebeuren en dat komt helaas niet aan bod in het verhaal zelf, daarom blijft ze voor mij op een bepaald punt hangen en dat is een diepe put, en komt daar vervolgens niet uit. Ik had graag willen lezen dat het goed met haar gaat nog even een 3 maanden later zou voor mij voldoende zijn geweest. Verder zijn het mooie personages en passen ze goed bij elkaar, ze hebben grote problemen en het is mooi dat die problemen worden geïntroduceerd in een boek via deze meisjes.

Het verhaal:
Het verhaal zelf is sterk opgebouwd en realistisch neergezet waardoor je het idee hebt dat deze meisjes bij je in de klas kunnen zitten. Dit maakt het een beter verhaal, juist omdat je, je kan inleven. Sommige dingen waren voorspelbaar maar dit maakte niet veel uit het plezier in het verhaal lezen ging er hierdoor niet af. De inleiding zelf vond ik niet heel bijzonder maar maakte wel gelijk duidelijk wat de verschillen waren tussen Liv en Emerald. De kern was beter, er gebeuren veel gebeurtenissen maar dit maakt dat je snel doorleest omdat je wilt weten hoe iets eindigt. Soms was het iets te veel voor mij, maar er was ook geen stukje dat ik dacht nou dit hoeft er niet in. Het einde was mooi. Maar zoals al eerder gezegd jammer dat je niet kan lezen hoe het met Emerald verder gaat, dit had nog wel een mooie toevoeging kunnen zijn.

De onderwerpen zijn heftig, maar wel heel belangrijk dat dit soort dingen worden besproken bij wijze van een boek. Ik heb altijd het idee dat dit soort onderwerpen niet aangeschreven mogen worden. Doe dit vooral want het helpt zoveel jongeren, en wat zit dit goed verwerkt in het verhaal. Je voelt wat het doet met mensen door het papier heen.

Schrijfstijl
Wat een groot voordeel was, is dat de schrijfstijl van Monica heel luchtig is en dat is prettig. En dat klinkt nu raar, maar met zoveel heftige onderwerpen is een luchtige schrijfstijl juist prettig. Het zijn fijne zinnen, en zeker geen moeilijke woorden. De gebeurtenissen worden op een bepaalde manier neergezet waardoor je het idee hebt dat je niet leest maar dat je ernaar kijkt, dit komt zeker door de beeldende stijl, die bij dit boek erg prettig was. De emoties zijn goed beschreven en het idee dat je in een achtbaan zit is zeker aanwezig. Complimenten voor dit schrijfwerk zeker voor een debuut.

Waardering:
Ik gaf dit boek * 4 van de 5 * sterren. Het is een sterk debuut, maar het minpuntje zat hem erin dat ik niet gelijk die connectie voelde met de personages en dat vond ik jammer. Verder was het een pracht verhaal met onderwerpen die vaker aangekaart moeten worden. Mijn complimenten.

Tessa Vandepoel

tessa_vandepoel@hotmail.com
dec 6, 2020

Dit was zo’n realistisch en herkenbaar verhaal, een echte emotionele rollercoaster. Het liet me achter met een hart gebroken in duizend stukjes.
Het kaart heel wat belangrijke onderwerpen aan zoals groepsdruk, vriendschap, liefde, rouw… maar blijft toch luchtig.
Er was één scene waarbij ik 100% zou hebben gehuild als hij net iets gedetailleerder en langer zou zijn geweest. Ik heb enorm genoten van dit boek en ik weet heel zeker dat veel lezers zichzelf gaan herkennen in het hoofdpersonage. Van mij krijgt hij 4,5 sterren!

Soraya (Soraya's bookshelf)

dec 6, 2020

Toen ik Kartonnen sterren in handen kreeg had ik direct zin om erin te beginnen. De prachtige cover trok direct mijn aandacht en ik kreeg er gelijk een cozy feeling bij. Ik begon daarom ook vrij snel met het lezen van dit boek en las het boek binnen 24 uur uit. De vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken zorgde ervoor dat ik bleef doorlezen.

Seren achter de schermen

Ik ben graag bezig in de keuken, achter mijn piano, op wandel met de hond of gewoon rustig zetelen met de kat. De perfecte plek om een boek te lezen blijf ik toch mijn bed vinden. Na een boeiend verhaal heerlijk kunnen wegdromen slaat alles. Ik kan helaas geen concreet boek noemen dat er voor mij echt uitspringt. Ik boei me in verschillende genres als thriller, young adult, romantiek en dramatiek. Ik hou van hun verschillen en kan geen favoriet uitkiezen.

IMG_20200414_160553 - Seren Goeman

Ontdek nog meer Young Adult Auteurs

Wil je graag meer Hamley Books-auteurs in hetzelfde genre ontdekken? Veel leesplezier!