Uitgekookt - Pat Craenbroek

Uitgekookt - Pat Craenbroek

Margaux Bakker, een jonge ambitieuze openbaar aanklager bijt zich vast in een zaak tegen een arts die een paar onvergeeflijke fouten maakte.

Ondertussen wordt het parket van Leuven geconfronteerd met een aantal bizarre sterfgevallen en belandt een jonge man, volledig verlamd na een tragisch ongeluk, in het ziekenhuis.

Al snel wordt duidelijk dat hij een geheim met zich meedraagt dat hem tot een onherroepelijke keuze dwingt.

Zaken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Maar niets is wat het lijkt.

ISBN: 9789463967150 – NUR: 330/332
Aantal pagina’s: 400

Recensies

Kees Van Duyn

Hebban.nl
aug 9, 2020

Hoewel er wel wat kleinigheden op dit debuut zijn aan te merken, heeft Pat Craenbroek met Uitgebroed een origineel, vlot lopend en goed uitgewerkt verhaal met interessante en intrigerende personages geschreven. Ze bewijst hiermee dat ze kan schrijven en zo goed als zeker geen eendagsvlieg zal zijn.

Aukje Den Daas

Heb
aug 9, 2020

Ik had veel positieve verhalen gehoord over dit boek en was blij dat ik het via het selfpub café boeken en auteurs op facebook mocht lezen. Mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Het verhaal is vlot geschreven en steekt goed in elkaar. Ik heb het met veel plezier gelezen en het is zeker een aanrader. Ik kijk uit naar een volgend boek van deze schrijfster. Het boek krijgt van mij 4 sterren.

Bol.com
aug 9, 2020

Heb het boek net uit en wat vind ik het jammer…
Ik hing aan haar lippen, ik heb genoten van begin tot einde!
Ik liet patiënten voorgaan in de wachtzaal omdat ik toch net nog snel dat stukje wilde verder lezen….
Ik kan niet wachten op haar tweede boek!
En bij deze alvast een groot applaus voor haar debuut

Jaimy

jaimyseatsleepread@gmail.com
sep 3, 2020

Pat Craenbroek schreef haar tweede thriller, Uitgekookt, vooral op basis van haar kennis van de gerechtelijke geneeskunde. Ze is hier zelf werkzaam in geweest en dat is dan ook zeker terug te vinden in haar boek.
Ze heeft zelfs verklapt dat enkele gebeurtenissen in Uitgekookt geschreven zijn op basis van bestaande casussen, wat het geheel een interessant maar ook geloofwaardig effect geeft.
Na Uitgebroed had ik al een goed beeld van Craenbroeks schrijfstijl: een makkelijk te lezen verhaal, maar met vele verschillende verhaallijnen waarvan niet direct duidelijk is of en hoe ze met elkaar te maken hebben.
Dit recept zien we dan ook weer terug in Uitgekookt.
Margaux Bakker is een jonge openbaar aanklager die erom bekend staat haren op haar tanden te hebben en zich 1000% voor haar zaken in te zetten.
Dit is ook weer het geval in haar nieuwe zaak, waar ze een arts in het gevang wil krijgen die onherroepelijke fouten gemaakt heeft.
Margaux voelt dat er meer achter zijn verhaal zit en wil dan ook het onderste uit de kan halen, dit tot ongenoegen van haar collega’s en meerdere.
Ze besluit er vol voor te gaan, ook als dit betekent dat haar relaties met collega’s erdoor op het spel komen te staan.
Ze begeeft zich op glad ijs, maar ergens is ook het vlammetje van de lezer aangewakkerd en staan we vol aan Margaux’ kant.

Ondertussen komen er meerdere zaken bij het parket van Leuven binnen.
Zo krijgen zij te maken met verschillende doden die op zijn zachts gezegd nogal bizar tot hun einde gekomen zijn.
Dit maakt dat hun zaken dieper uitgezocht moeten worden, maar een verband tussen deze zaken blijft in eerste instantie uit.
Ook leren we Fre kennen, een jonge man die verlamt in het ziekenhuis wakker wordt. Het duurt lang voordat hij helemaal begrijpt wat er met hem gebeurt is en waarom hij in het ziekenhuis ligt.
Maar als het balletje begint te rollen is er geen houden meer aan en ontdekken zowel Fre als de lezer, meer dan hen eigenlijk lief is.
Al deze karakters zijn door hun uiterlijke kenmerken maar ook door hun doen en laten goed van elkaar te onderscheiden.
Het is makkelijk om ze voor je te zien waardoor je het idee krijgt dat je ze echt leert kennen.
Ook worden er hierin lijntjes uitgegooid naar onderlinge connecties als blijkt dat sommige personages overeenkomende interesses hebben.

In het verhaal is een constante onderhuidse spanning aanwezig.
Deze wordt afgewisseld met een piek als er een dode gevonden wordt, maar ook als we een stapje verder bij het plot komen.
Langzaam beginnen de zaken verband en vorm te krijgen en in plaats van een snel einde, neemt Craenbroek ook hier de tijd om de lezer mee te nemen en het verhaal stap voor stap uit de doeken te doen.
De plot is er dan ook een die beetje bij beetje duidelijk wordt, maar toch de befaamde twist niet mist.

Zelf was Craenbroek bang voor de vloek van het tweede boek, maar ik durf met zekerheid te zeggen dat hier geen sprake van is.
Uitgekookt is wederom een knap staaltje schrijfwerk. Een verhaal met vele lagen, die helemaal worden blootgelegd, je laat wikken en wegen en je met een voldaan gevoel achter laat.

Jaimy

jaimyseatsleepread@gmail.com
sep 3, 2020

Beginnend aan Uitgebroed had ik geen idee waarin ik terecht zou komen.
Het boek vertelt het verhaal van Lilith, een moeder en vrouw die het leven op een bepaald moment niet meer aankan en besluit van een viaduct voor een trein te springen.
Haar keuze is er geen die veel mensen niet zien aankomen, Lilith heeft namelijk al veel moeten verduren. Toch lijkt er ergens iets niet te kloppen.

Het boek begint alleen niet bij Lilith, maar laat ons eerst kennismaken met Kell een jonge vrouw uit Bulgarije die onder valse voorwendselen naar België gekomen is en hier als dakloze haar dagen doorbrengt.
Ze ontmoet Alex, die ook op straat leeft en ondanks dat dit niet het leven is wat ze zich voorgesteld heeft, is ze toch gelukkig met Alex.
Totdat Alex verdwijnt en Kell alleen achterlaat.
Het verhaal van Kell en Alex wordt verder uitgediept en geeft ons een beeld waarom de twee op elkaar en het dakloze bestaan aangewezen zijn.
Ook ontmoeten we Jenna, een alleenstaande vrouw, wier broer in de gevangenis zit en die op zijn beurt weer correspondeert met een single dame die hij aan het lijntje houdt terwijl hij een echtgenote thuis heeft zitten.

Het zijn veel verhaallijnen en personages die zich constant afwisselen.
Het is in het begin niet alleen moeilijk om deze verhaallijnen te volgen omdat het veel ineens is, maar ook omdat niet duidelijk is welke mensen wel of niet met elkaar in verband staan.
Daarnaast verspringen de perspectieven vaak in een hoofdstuk, zonder daar notie van te maken, waardoor het moeilijk is te weten over wie het nu gaat en het je even gas laat terug nemen in het verhaal.
Ondanks deze heuveltjes op de weg leest het boek wel vlot.
De nieuwsgierigheid speelt hierin een grote rol, ik wil namelijk heel graag weten hoe het allemaal zit en waar het verhaal van Lilith uiteindelijk verder gaat.

Gaandeweg kom ik steeds meer in het verhaal en begin ik linken te leggen.
Er blijft heel veel gebeuren, wat mijn interesse alleen maar aanwakkert en ik begin zelfs wat te speculeren.
Het geheel begint echt vorm te krijgen en op het einde weet Craenbroek ontzettend te verrassen.
De lagen worden duidelijk en het blijkt dat er heel goed nagedacht is over het plot en de uitwerking ervan.
Als je houdt van een verhaal waarin veel gebeurt maar alles op het einde op zijn pootjes terecht komt, is Uitgebroed niet het juiste boek.
Net zoals in real-life zijn er flink wat hobbels en struikelblokken en komt helaas niet iedereen er ongeschonden vanaf.
Dit maakt het verhaal voor mij erg geloofwaardig, niet altijd alles komt met de tijd goed en meestal nemen gedane zaken geen keer.

Uitgebroed begint wat chaotisch, maar komt laag voor laag bij het uiteindelijke totaalbeeld en, ik denk, ook de uiteindelijke boodschap.
Een boek waar je even in moet komen, maar zeker niet teleurstelt.
Het leven spaart niemand en een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Alexandra peeters

alexandrapeeters.ap@icloud.com
sep 3, 2020

Is dit een knaller! Jazeker! Een mustread? Jazeker! Een pageturner? Jazeker. Ik zag alles zo visueel sterk voor me, dit is een boek waarvan de verfilming een kwestie van tijd is. Ik ben fan.

Een spannende thriller die psychologisch ook erg sterk is. Ik heb het boek in 1 keer uitgelezen, het was gewoonweg geen optie om hem weg te leggen. Dus Pat Craenbroek wanneer mogen we je volgende boek verwachten?

Volledige recensie www.alexs-books-and-socks.com

Hanneke Tinor-Centi

htinorcenti@hotmail.com
okt 3, 2020

Richard Waeyenberghe is het hoofdpersonage in Winteruren. Zittend aan het sterfbed van zijn vrouw Anna-Marie, gaan Richards’ gedachten terug naar de Tweede Wereldoorlog en de wereldexpo van 1958. Wanneer hij een kaart ontvangt van zijn jeugdliefde Josephine (Fientje) werpt dit Richard nog verder terug in de tijd. De kaart brengt hem de boodschap dat het zijn laatste kans is om zijn voormalige liefde nog eenmaal te ontmoeten, maar hij kan zijn Anne-Marie niet alleen laten. De keuze valt hem echter niet gemakkelijk. Een keuze die hij in zijn leven diverse keren heeft moeten maken.

“De ziekenhuiskamer is niet anders dan alle andere ziekenhuiskamers: pastelgroen, kaal. Anna-Marie slaapt. Naast haar in de kamer ligt een vrouw van middelbare leeftijd. Ik observeer de schabouwelijke luchtpomp die haar ademwerk overneemt.”

Met Winteruren levert Bastien een zeer fraaie roman af die ontroerend en boeiend tegelijk is. De vele flashbacks maken het verhaal af en verduidelijken de keuzes en gedachten van hoofdpersoon Richard. Bovendien brengen deze flashbacks de lezer terug naar belangrijke gebeurtenissen die niet alleen Richards leven kleurden, maar dat deden in het leven van veel mensen.

Richard heeft geen gemakkelijk leven achter de rug. Zo doorleeft hij zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zit hij geruime tijd gevangen in een concentratiekamp waar hij wordt gemarteld door de Nazi’s en maakt hij de Koude Oorlog alsmede de val van de Berlijnse muur mee. Alsof dat nog niet genoeg is voor één mensenleven, wordt Richard ook nog eens verscheurd door zijn gevoelens voor zijn grote liefde en de vrouw waar hij mee trouwde.

“In een oudbakken stoel wacht ze me op. Het licht van een eeuwig verre straatlantaarn beschijnt haar zilvergrijze haren. Een versleten, flanellen jurk draagt ze en een paar schoenen waarvoor een bedelaar zou bedanken. In de rimpels op haar voorhoofd lees ik vraagtekens. Dag Fientje, zeg ik.”

Bastien beschikt over een zeer fraaie, haast poëtische schrijfstijl en vooral het hoofdpersonage is bijzonder goed gekarakteriseerd. De emoties en gevoelens van dit personage worden gedetailleerd en met een duidelijk inlevingsvermogen beschreven door Bastien. Bijzonder detail is overigens dat de grootvader van de auteur model heeft gestaan voor de hoofdpersoon in Winteruren; een grootvader die hij echter nooit heeft mogen kennen en dat maakt zijn inspanningen wellicht nog knapper. Het is duidelijk dat Bastien zicht zorgvuldig heeft moeten verdiepen in het leven van zijn ‘opa Richard’. Het feit dat de auteur er voor heeft gekozen zijn boek te schrijven in de eerste persoon brengt Richard heel dicht bij de lezer.

Kortom, Winteruren is een prachtige, roman met diepgang.

De auteur
Filip Bastien (Eeklo, 1962) woont met zijn vrouw Annie in Werchter. In het dagelijks leven is hij systeembeheerder, daarnaast schrijft hij ook boeken. Filip Bastien kreeg als eerste Vlaamse auteur de Indie Award juryprijs 2019 voor het meest memorabele karakter in zijn boek Winteruren, protagonist Richard van Waeyenberghe .

Uitvoering
Uitgeverij Hamley Books
ISBN: 9789463967051
Paperback, 300 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/

Hanneke Tinor-Centi

htinorcenti@hotmail.com
okt 3, 2020

Centraal in Uitgekookt staat Margaux Bakker, een jonge ambitieuze openbaar aanklager bij Vlaamse Openbaar Ministerie. Zij krijgt een zaak toebedeeld van een arts die diverse fouten maakt, die de dood van zijn patiënten tot gevolg hebben. Margaux bijt zich vast in de zaak. Tegelijkertijd wordt het parket van Leuven geconfronteerd met een aantal bizarre sterfgevallen en belandt een jonge man, volledig verlamd na een tragisch ongeluk, in het ziekenhuis. Bestaat er een verband tussen de diverse zaken? Je leest het in Uitgekookt.

Craenbroek debuteerde met de thriller Uitgebroed die bijzonder enthousiast werd ontvangen. Nu is er dus een tweede thriller van de hand van deze auteur. Met Uitgekookt bewijst Craenbroek dat het succes van haar debuut geen toevalstreffer was, maar dat zij met recht een schrijftalent genoemd mag worden.

“Buiten vroor het dat het kraakte, al weken aan een stuk was het berekoud. De grote zaal in het oude gerechtsgebouw van Leuven zat afgeladen vol. De kerstdagen waren een paar weken voorbij, de kalkoenen verteerd, de fitnessabonnementen vernieuwd. De woorden van vergiffenis en mededogen waren, samen met de glanzende kerstballen en het zilveren feestbestek, alweer lang opgeborgen.”

Het feit dat Craenbroek werkzaam is geweest als gerechtsarts, sijpelt door in haar verhalen en dat geeft een uiterst boeiende extra dimensie. Daarnaast weet deze auteur haar personages zeer levensecht over het voetlicht te brengen en weet ze gaandeweg het verhaal haar lezers te trakteren op diverse verrassende plotwendingen.

Haar schrijfstijl is even fraai als in haar eerste boek; wellicht zelfs nog iets vloeiender. De structuur is zelfs nog beter. Dat zegt overigens niets over Uitgebroed, maar alles over deze nieuwe telg. Het subtiele Vlaamse sausje waarmee het geheel is overgoten is alleen maar charmant en nergens storend voor de Hollandse lezer.

Uitgebroed is grotendeels geschreven in de derde persoon, met uitzondering van een aantal hoofdstukken die zijn geschreven in de eerste persoon. Deze perspectiefwisseling is verfrissend en maakt nieuwsgierig, want wie is dit ‘ik-personage’?

“Eén ding was zeker: ik had het niet gedroomd en gek was ik ook niet. Er was iemand die me had willen vermoorden en net op tijd, door de komst van Ali, was tegengehouden. Iemand die eruitzag als dat jongetje met wie al de ellende tien jaar geleden begonnen was.”

Kortom, Craenbroek heeft zichzelf overtroffen én haar naam als talentvol thrillerauteur definitief gevestigd.

De auteur
Met haar debuutroman Uitgebroed vestigde auteur Pat Craenbroek (1966) direct haar naam. Enthousiaste reacties en fraaie recensies vielen haar ten deel en haar boek werd voor vijf verschillende prijzen genomineerd. Craenbroek is werkzaam geweest als gerechtsarts en was, vanuit deze functie, betrokken bij tal van onderzoeken. Die kennis vertaalt zij op aantrekkelijke wijze in haar boeken.

Uitvoering
Uitgeverij Hamley Books
ISBN: 9789463967150
Paperback, 350 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/

Jeannie Bertens (Perfecte Buren)

jeanniebertens@planet.nl
okt 3, 2020

Pat Craenbroek debuteerde in 2018 met de thriller ‘Uitgebroed’. Zelf werkte ze in het begin van haar carrière als gerechtsarts, nu combineert ze klinisch werk met het zakenleven. Natuurlijk kan ze bij het schrijven putten uit haar eigen vroegere ervaringen als gerechtsarts, dat geeft haar boeken een extraatje mee.
Margaux Bakker is een jonge ambitieuze openbaar aanklager. Haar carrière is haar heilig en om te scoren gaat ze desnoods over lijken. Ze krijgt een zaak toegewezen tegen een arts die een paar onvergeeflijke fouten heeft gemaakt. Wanneer ze deze zaak goed onderzoekt blijkt er veel meer aan de hand te zijn met deze arts. Ze besluit de onderste steen boven te halen om hem veroordeeld te krijgen. Dat lukt haar wonderwel en dit levert haar de nodige credits op. Tegelijkertijd gebeuren er rondom Leuven een aantal bizarre gebeurtenissen waarbij doden zijn te betreuren. Ogenschijnlijk hebben deze sterfgevallen niets met elkaar te maken maar toch ziet Margaux wat opvallende details. Ze besluit nog dieper te graven met behulp van een profiler en data-onderzoek. Dat ze daarbij niet alle regeltjes volgt, laat haar koud. Dat het haar ook een levenslange vriendschap kost, interesseert haar in eerste instantie ook niet, alleen het resultaat telt. Terwijl Margaux langzaam maar zeker toewerkt naar een ontknoping van de inmiddels omvangrijke zaak, wordt het haar ook duidelijk dat de lange arm van de politie niet zo lang is als ze dacht. Sommige misdadigers weten die lange arm langdurig te ontwijken en kunnen blijkbaar straffeloos doorgaan met het maken van weerloze slachtoffers. Hoe gaat ze daarmee om? En wat zegt het over onze maatschappij dat er nog steeds zoveel weerloze slachtoffers gemaakt kunnen worden zonder dat ertegen wordt geprotesteerd? Zonder dat er alarm wordt geslagen en actie wordt ondernomen? Zijn deze slachtoffers minder waard?
Het bovenstaande maakt dat ‘Uitgekookt’ balanceert tussen een literaire en een psychologische thriller. Pat Craenbroek diept haar karakters goed uit. Met name het karakter van Margaux Bakker maakt een mooie ontwikkeling door. Als lezer voel je de dilemma’s waar ze mee moet zien te dealen. Soms maakt ze daarbij andere keuzes dan je zou verwachten, dat komt het verhaal ten goede. Ook Frédric, een jonge man die na een val van de trap volledig verlamd is, maakt een opmerkelijke ontwikkeling door. De auteur kiest ervoor om een aantal hoofdstukken vanuit zijn perspectief te schrijven, hij is in die hoofdstukken de ik-figuur. De andere hoofdstukken beschrijven de gebeurtenissen rondom Margaux. Beide verhaallijnen komen uiteindelijk met elkaar in contact. De auteur heeft dan nog een paar mooie plotwisselingen achter de hand.
Een mooie thriller die tot nadenken stemt. Vier sterren.

Nîne Reniers

nine_reniers@hotmail.com
okt 3, 2020

In Uitgekookt volgen we verschillende verhaallijnen. We beginnen bij Margaux Bakker, een ambitieuze openbaar aanklager. Zij zet haar tanden in de zaak rond Luc Vrebos, een arts die een paar onvergefelijke fouten maakte. We volgen ook Luc Vrebos, die worstelt met zijn verleden en zijn schuldgevoelens. Ondertussen krijgt het parket van Leuven ook te maken met een reeks aan vreemde sterfgevallen. Tot slot volgen we een man die na een val volledig verlamd in het zienhuis terecht komt. Hoe passen al deze puzzelstukjes in elkaar?
Pat Craenbroek debuteerde met haar succesvolle thriller “Uitgebroed”. Uitgekookt is haar debuut bij Hamley books.
Een boek om zeker je hoofd bij te houden. Het is een psychologische thriller die veel gruwelijker is dan de achterflap doet uitschijnen. Ik dacht dat het een luchtiger, oppervlakkiger verhaal zou zijn dan dat het daadwerkelijk was. Ondanks mijn verkeerde inschatting, was het wel een geweldig boek. Het bouwt de spanning en het mysterie goed op en deinst niet terug voor expliciete details over de misdaden.
Door de verschillende standpunten vond ik het soms wel moeilijk het verhaal te volgen of me erin in te leven. Er is niet één hoofdpersonage waar je je aan kan binden. Soms verloor ik het overzicht over de verschillende verhaallijnen een beetje. Het is zeker een boek dat je zo snel mogelijk wilt uitlezen.
Ik vond de schrijfstijl heel leuk en beeldend. De schrijfster heeft mij hier zeker in te weten bekoren.
Het boek houd je scherp en brengt je naar het puntje van je stoel. Boeiend, maar niet voor de gevoelige lezers weggelegd. 😉

Booktrailer

Meer boeken van Pat?

Wie is Pat?

Pat Craenbroek is een vrouwelijke arts die in het begin van haar carrière als gerechtsarts aan de slag was. Nu laat ze haar levendige en soms licht morbide verbeeldingskracht de vrije loop in haar boeken.

SAMSUNG CSC

Blogtour deelname

Dit boek wordt door verschillende boekbloggers gerecenseerd. Hier vind je het overzicht van alle deelnemers.

Blog tour Uitgekookt

Ontdek nog meer Spannende Boeken

Wil je graag meer Hamley Books-titels en/of andere auteurs in hetzelfde genre ontdekken? Veel leesplezier!